Üst ve Alt Gis Endoskopisi ( Gastroskopi & Kolonoskopi )
Yemek borusu, mide, on iki parmak barğırsağı ve kalın bağırsağın kamera ile incelendiği işlemlere gastroskopi ve kolonoskopi (GİS endoskopisi) ismi verilmektedir. Bu organları değerlendirme konusunda altın standart yöntem endoskopidir.
Endoskopik işlemler; hastanın ayrı bir isteği yoksa ben ve ekibimce, anestezi ekibinin desteğiyle hasta tamamen uyurken yapılmakta ve hasta asla bir şey hissetmemekte, işlem anını hatırlamamaktdır. Böylece hasta açısından gayet konforlu bir şekilde işlem yapılmaktadır. Üst ve alt GİS endoskopisi ile erken dönem kanser tanısı koymak, ileride kansere dönüşebilecek hastalıkları saptamak ve tedavi etmek mümkün olabilmektedir. Böylece henüz kanser oluşmadan kanser öncüsü olan hastalıkları saptamak ve tedavi edebilmek açısından GİS endoskopileri çok değerlidir. GİS endoskopileri sonrası aynı gün içinde hastalar taburcu edilebilir ve işlemden birkaç saat sonra gıda alımına başlayabilirler.
Mide Endoskopisi Öncesi Özel Bir Hazırlık Var mı?
Üst GİS endoskopisi adını verdiğimiz yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağınızın incelendiği işlem öncesi 8-10 saatlik açlık yeterlidir. Ayrıca özel bir hazırlık gerekmez. Kan sulandırıcı ilaç kullanmaktaysanız ve doktorunuz izin verirse bu ilaçların 7-10 gün önceden kesilmesi önerilmektedir.
Kolonoskopi Öncesi Özel Bir Hazırlık Var mı?
Kolonoskopi adını verdiğimiz ve kalın bağırsağın incelendiği yöntem öncesi kalın bağırsağın temizlenmesi için 2 günlük bir diyet programına uymak gerekmektedir. Böylece kalın bağırsak temizliği sağlanarak, işlemin yapılması için uygun koşullar oluşturulmuş olur.
Kolonoskopi Hazırlığı
Kolonoskopi işlemi için kalın bağırsak temizliği şarttır ve bu nedenle 2 günlük aşağıda tarif edilen diyete uyulması, bağırsakların temizlenmesine ve işlemin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Unutmayın ki, kirli bir bağırsağa kolonoskopi yapmak mümkün değildir ve yapılabilen kısımlarda da kamera görüntüsü netliğini kaybedeceğinden bazı hastalıklar gözden kaçabilir. Belirtilen diyete uyularak bağırsak temizliği uygun şekilde yapılırsa işlemin sorunsuz şekilde yapılmasına olanak sağlanmış olur.
Yeterli bir kalın bağırsak değerlendirmesi için kalın bağırsakta hiç dışkı kalmamış olması gerekmektedir. Bu nedenle bağırsak temizliğine uyulması büyük önem arz etmektedir.
Gün (İşlemden 2 Gün Önce):
08:00 1 bardak çay veya meyve suyu , 1-2 dilim kepeksiz ekmek, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir
10:00 1 bardak komposto suyu veya vişne suyu
12:00 1 kase şehriye çorbasının suyu (tanesiz), 1-2 dilim kepeksiz ekmek, 1 bardak Vişne suyu veya tanesiz komposto
15:00 1 bardak komposto suyu veya vişne suyu
18:00 1 kase şehriye çorbasının suyu (tanesiz), 1-2 dilim kepeksiz ekmek
19:00 3-4 saat içinde Fleet Fosfo Soda 45 ml (meyve suyuna karıştırılarak içilecek) beraberinde en az 1,5 lt su içilecek
Gün (işlemden 1 gün önce)
Gün boyunca katı herhangi bir şey alınmamalı, aralarda tanesiz (berrak) meyve suları, çay, bitki çayları ve su alınabilir.
08:00 1 kase şehriye çorbası suyu (tanesiz)
10:00 1 bardak tanesiz komposto suyu
12:00 1 kase şehriye çorbası suyu (tanesiz)
14:00 1 bardak meyve suyu ya da komposto suyu (tanesiz)
16:00 1 kase şehriye çorbası suyu (tanesiz)
18:00-22:00 Golytely Solüsyon’ dan 10 dakikada 1 su bardağı içilecek (tamamı bitene kadar)
24:00 Bu saatten itibaren su dahil hiçbir şey alınmayacak
Gün (işlem Günü)
Belirtilen saatte aç ve su içmeden refakatçinizle birlikte genel cerrahi polikliniğimize başvurun.
UYARILAR:
İşlemden 1 hafta önce kan sulandırıcıların kesilmesi önerilmektedir, bu konuda doktorunuza danışınız.
Kolonoskopi hazırlığı boyunca meyve ve sebze tüketilmemelidir.
Kolonoskopi hazırlığında şeker hastalarının meyve suyu ve komposto yerine şekersiz sıvılar tüketmesi önerilir.
Tansiyon, böbrek, kalp, şeker hastaları ve yaşlı hastaların kolonoskopi hazırlığı sırasında sıvı kaybı ve elektrolit bozukluğu açısından dikkatli olması gerekmektedir.
Tüketilecek meyve suları ve kompostoların berrak ve tanesiz olması gerekmektedir.