Dil Seçiniz
Apandisit Patlaması Nasıl Anlaşılır?

Apandisit Patlaması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

İnsanların en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarından birisi de apandisittir. Apendiks adı verilen körbağırsağın iltihaplanması olarak bilinen bu rahatsızlık; erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açar. Hatta, kişinin hayati tehlikesi gündeme gelebilir.
Apandisit patlaması; en korkulan durumların başında gelir. Birçok kişinin aklında apandisit patlaması nedir sorusu yer alır.

Apandisit Patlaması Belirtileri

  • Apandisit patlaması belirtileri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
  • Dışkı ve gaz çıkarma sırasında zorlanma
  • Tuvalet ihtiyacını giderirken ağrı yaşama
  • Yüksek ateş
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karnın sağ alt kısmında el ile dokunulduğu zaman ortaya çıkan hassasiyet
  • Bıçak saplanmasına benzeyen ve kişiyi iki büklüm seviyesine getiren çok şiddetli bir ağrı
  • Hızlı kalp atışı
  • Ağız ve dilde kuruluk
  • İştahsızlık
  • Gebelik dönemindeki kadınlarda apandisit ağrısının daha çok yan ve arka bölgelerde görülmesi

Apandisitte apandiks kanalında meydana gelen bir tıkanıklık ana sorundur. Tıkanıklık; aynı zamanda basıncın artmasına ve kan damarlarının sıkışmasına sebebiyet verir. Damarların sıkışması; kan akışına engel olduğu gibi kangren gibi ciddi bir sorunu da ortaya çıkarır. Buna ek olarak, apandisit patlaması halinde bağırsaktaki dışkı kişinin karın bölgesini doldurur. Bunun yanı sıra, apandisitin sızma yaptığı hallerde ortaya ciddi bir apse çıkar.

Apandisit Patlaması Nasıl Anlaşılır?

Apandisit patlaması nasıl anlaşılır; birçok insanın Google’da araştırma yaptığı bir konudur. Bu noktada, kişinin eşi benzeri olmayan bir karın ağrısı ile karşılaşmasına rastlanır. Apandisit patlamasının yaşandığı hallerde kişinin çok kısa sürede zehirlenerek hayati tehlikesi söz konusudur. Sonuç olarak, apandisit patlaması şüphesi taşıyanların olabilecek en kısa sürede acil servise götürülmeleri gerekir.

Apandisit Patlaması Neden Olur?

Apandisit Patlaması Neden Olur?

Apandisit patlaması nasıl anlaşılır kadar cevabı merak edilen bir diğer soru ise apandisit patlaması neden olur? Her şeyden önce, midenin sağ alt tarafında ortaya çıkan şiddetli sancının apandisit patlamasının habercisi olduğunu söyleyebiliriz. İltihaplanma ve şişme sonrası oluşan patlama; apandisit patlaması olarak tanımlanabilir. Apendiks; sindirim ve bağışıklık sistemlerine destek olan bir organ olarak tanımlansa da vücuttaki net işlevi ile ilgili henüz kesin bir değerlendirme yapılmamıştır.
Apandiksin patlama riskine karşılık olarak vücuttan alınması halinde herhangi bir sağlık problemi meydana gelmez. Bu organın enfeksiyon kapması ve şişmeye başlaması; kişinin ciddi sağlık sorunları yaşamasına sebebiyet verir.
Apandisit patlaması neden olur diye düşünenlere her şeyden önce meyve çekirdekleri, dışkı atıkları ve zararlı olan birtakım parazitlerin vücuttan atılamamasının bu duruma sebebiyet verdiğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, sindirim sisteminin enfeksiyon kapması sonucu apandiks duvarındaki lenf dokusunun şişmesi de apandisit patlamasına sebebiyet verebilir. Tüm bunlara ek olarak, iltihaplı bağırsak rahatsızlıkları da apandisit patlamasına neden olabilir.
Apandiks ağrısı son derece ciddi bir ağrıdır. Karnın sağ alt kısmındaki şişlik hissi veya ağrı ile başlayan bir süreç olmakla beraber kişinin yürümekte, hareket etmekte veya oturmakta zorlanması da söz konusudur. Bunun yanı sıra, ağrının kişinin uzanmasına paralel olarak azalması da önemli bir apandisit belirtisi olabilir. Son olarak, normalden çok daha yoğun bir mide bulantısı; bir apandisit belirtisidir.

Apandisit Patlaması Öldürür Mü?

Apandisit patlaması öldürür mü sorusunun cevabı merak ediliyor. Her ne kadar sıklıkla rastlanan bir sorun olsa da insanların apandisit belirtileri ve etkileri hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını söyleyebiliriz. Bu noktada, apandisitin zamanında ameliyat edilmediği hallerde ölüme yol açmasına rastlanır. Bir başka deyişle, iltihaplı apendiksin patlaması halinde kişinin kısa sürede zehirlenerek ölmesi söz konusudur.

Apandisit Ameliyatı

Apandisit; cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Her ne kadar ilaç tedavisinin mümkün olduğu söylense de bilhassa ileri aşamalarda ameliyattan başka bir seçenek yoktur. Apandisit ameliyatı ile apendiks bölgesi alınır. Bu sayede, hasta; en iyi şekilde tedavi edilmiş olur. Apandisit ameliyatı; hem açık hem de kapalı yöntemlerle gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra, hastaya hızlı bir şekilde apandisit teşhisi konulduğu takdirde ameliyat sırasında perforasyon riskine rastlanmaz. Bir başka deyişle, iltihabın karın içerisinde yayılması söz konusu değildir.
Apandisitin iltihaplanması halinde ameliyat şart haline gelir. Aksi takdirde hasta zehirlenerek hayatını kaybedebilir. Söz konusu ameliyat basittir. Yalnızca 30-40 dakika sürer. Hastanın ameliyat öncesinde altı saat aç kalması gerekir. Ameliyat kapalı planlanıyorsa karın duvarında üç adet 1 cm’lik delik açılmasıyla operasyona başlanır.

Apandisit Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Apandisit patlaması sonrası oluşabilecek risklerden kurtulmak adına bir an önce ameliyat gerçekleştirilmelidir. Hastaların ameliyattan korkmasına gerek yoktur. Apandisit patlaması ameliyatı sonrası hastanın 12 saat içerisinde ayağa kalkması söz konusudur. Küçük ağrılar dışında ciddi bir yan etkinin olmadığını söylemek gerekir. Hasta; ortalama bir hafta içerisinde hayatına kaldığı yerden devam eder. Enfeksiyon ciddi düzeyde karın içine yayıldıysa tedavi sürecinde uzamalar söz konusu olabilir.

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.