Dil Seçiniz

Dalak Büyümesi: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dalak büyümesi nedir? Öncelikle dalak hakkında temel bilgiler vermek gerekir. Dalak, lenfoid organların en büyüğüdür. Bağışıklık sistemi için aktif bir rol oynasa bile dalaksız yaşamak mümkündür. Böyle bir durumda karaciğer dalağın farklı rollerini üstlenecektir. Dalağın kanı süzme ve filtreleme gibi görevleri mevcuttur. Dalak anne karnından başlayarak insan organizması için önemli roller üstlenir. Fakat çeşitli durumlar sonucu dalakta büyüme meydana gelebilir. Dalak, her ne kadar önemli bir organ olsa bile dalakta büyüme halinde dalağın vücuttan çıkarılması gibi cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Dalak büyümesi tıp dilinde splenomegali olarak geçer. Dalak şişmesi teşhisi genellikle fizik muayene ile ortaya çıkar. Dalakta büyümenin dalakta aktif bir role işaret ettiği açıktır. Normalde yumruk boyutunda olan dalak, farklı problemlerle şişerek normalinden daha büyük boyutlara ulaşır. Bunun insanın işlevselliğini etkileyen etkileri olmakla birlikte, çoğu zaman splenomegali için doktor kontrolünde tedavi gerekir. Peki dalak büyümesinin sebepleri nelerdir? Dalak şişmesi nasıl önlenir?

 

Dalak Büyümesi: Sebepleri ve Nasıl Önlenir?

Dalak büyümesi neden olur? Dalak şişmesi olarak da geçen bu rahatsızlığın birçok farklı sebebi olabilir. Dalağın şişmesinde yaygın etkenler genellikle enfeksiyon ve yaralanma olmaktadır. Öte yandan bazı hastalıklar sonucunda dalakta şişlik meydana gelme olasıdır.

Bilgi Al

    Dalak Büyümesi Neden Olur? Dalak şişmesine sebep olan hastalıklar nelerdir?

    Bazı hastalıklar dalakta şişmeye sebep olur. Dalak şişmesine sebep olan hastalıklar şu şekildedir:

    • Enfeksiyonlar
    • Siroz
    • Lösemi
    • Romatoid Artrit
    • Kalp yetmezliği
    • Orak hücreli anemi
    • Çeşitli karaciğer hastalıkları
    • Lenfoma
    • Apse
    • Kist

    Dalak büyümesi farklı sebeplerle ortaya çıkar. Bununla ilgili en net kararı Genel Cerrahi uzmanınız muayene sonrasında verecektir.

     

    Dalak büyümesi nasıl önlenir?

    Dalak büyümesini önlemek için durumu fark ettiğiniz takdirde genel cerrahi muayenesi gerekecektir. Su ve beslenme düzeni dalak büyümesini önlemek için önemlidir. Ancak dalağın size rahatsızlık verecek derecede büyüdüğü durumda mutlaka doktora görünmeniz gerekir. Aksi takdirde sizin için daha büyük problemler olabilir ve farklı komplikasyonlar gelişebilir.

    • Bol bol su için. Dalak aktif görevlerini sağlıklı yerine getirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Su sayesinde dalakta atıklardan arınmak mümkün olacaktır.
    • Çiğ sebze ve meyveler dalak şişmesini önleyici diyet biçimi olarak öne çıkar. Salatalık, havuç, marul, brokoli gibi yeşillikler tüketerek dalakta şişmeye karşı önlem alabilirsiniz. Yaban mersini, çilek, elma gibi meyveleri günlük porsiyonlar olarak kullanarak dalakta şişme konusunda önlem alabilirsiniz.
    • Omega 3 bakımından zengin besinler dalak sağlığında etkilidir. Balık, ceviz, keten tohumu gibi omega 3 deposu besinler tüketebilirsiniz.

    Bunlar dalak sağlığını korumak için geçerli olup dalak büyümesi belirtileri varsa mutlaka genel cerrahi bölümünden randevu alınız.

    Çetin Altunal Ödül

    2021 Yılı Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

    Direkt iletişime geçmek için;
    Tel : +90 (212) 706 87 97
    Mail : [email protected]

    Dalağın Büyüdüğü Nasıl Anlaşılır?

    Dalak büyümesi belirtileri ile dalakta şişme olup olmadığı konusunda şüpheleriniz olabilir.  Ancak bu hastalık sinsice ilerleyerek asemptomatik bir seyir izleyebilir. Bu da hastalığın geç fark edilmesine sebep olarak size zarar verecektir. Sonuç olarak tüm iç organ hastalıkları gibi dalak şişmesi tanısı genel cerrahi uzmanı tarafından konacaktır. Doktorunuz bu süreçte muhtemelen başta fizik muayene yapacak, sonrasında şüphelerin varlığı halinde gerekli tetkiklere başvuracaktır. Dalak şişmesinin kesin tanısı için gerekli olan muayene ve tetikler şu şekildedir:

     

    • Fizik muayene
    • Tam kan sayımı
    • Karaciğer fonksiyon testi
    • Ultrasonografi
    • BT

     

    Dalak Büyümesi: Tanısı, Tedavisi ve Uzun Vadeli Sonuçları

    Dalak büyümesi belirtileri sonrasında tanı ve tedavi için mutlaka genel cerrahi hekimine görünmenizde fayda vardır. Dalağın bağışıklık sisteminde rolü büyüktür. Fakat dalakta büyüme halinde kişiler bağışıklık sistemi sorunları yaşamaya başlar. Böylece kişi farklı enfeksiyonlara karşı hassas bir hale gelir. Dalağın kan filtreleme görevi vardır. Eğer dalakta büyüme artarsa ilerleyen süreçte anemi gelişme olasılığı mevcuttur.

    Dalak büyümesi tedavisi için mutlaka sorunu ortaya çıkaran sebep bilinmelidir. Dalağın büyümesinde farklı kanserler, karaciğer hastalıkları, romatoid artrit, kalp yetmezliği gibi sorunlar mevcuttur. Böyle koşulların varlığı halinde uzun vadeli olarak sadece dalak büyümesinin ortaya çıkardığı sonuçlar doğmayacak olup pek çok farklı problem vuku bulacaktır. Uzun vadeli sonuçları önlemek için doğru teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Genel cerrahi uzmanı gerekli kontrolleri yaptıktan sonra dalak büyümesine sebep olan problemi ortadan kaldırmak için gerekli tedaviyi düzenleyecektir. Soruna sebep olan sebepler dışında dalakta büyüme olan kişiler dalak yırtılması gibi olumsuzluklara yatkın hale gelir.

     

    Dalağın Büyümesi: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi

    Dalak büyümesi neden olur? Dalak büyümesinin birçok farklı sebebi vardır. Dalağın sadece büyüdüğü bir koşulda doğrudan ameliyat yerine altta yatan sebep araştırılır. Eğer dalak şişliği sebebi enfeksiyon kaynaklıysa doktor tedavi için antibiyotik reçete edecektir. Dalak büyümesi halinde sol karın bölgesinde ağrı ve hıçkırık olabilir. Öte yandan ağrının sırtta hissedildiği durumlar vardır.

     

    Dalak Büyümesi Belirtileri

    Dalak büyümesi belirtileri olabileceği gibi bu rahatsızlığın asemptomatik ilerlediği örnekler mevcuttur. Asemptomatik vakalarda dalak şişliği sinsi olarak ilerler ve böyle bir durumda uzun süre kendini gizler. Öte yandan dalak büyümesinde farklı organlara baskı oluşacağı için iç organlarda veya karın bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Dalak şişliği halinde ortaya çıkan belirtiler genel olarak şu şekildedir:

    • Yemek sonrasında karında aşırı şişlik hissetmek (Böyle bir durumda dalak mideye baskı yapacaktır)
    • Çabuk tokluk hissi
    • Dalak bölgesi olan sol kaburga altında ağrı hissi
    • Sırt bölgesine yayılan ağrılar
    • Bağışıklık sisteminin düşmesi
    • Kansızlık

    Dalak büyümesi doğrudan veya dolaylı yoldan birçok belirtiyle seyredebileceği gibi hiçbir belirti meydana gelmemesi de muhtemeldir. Çoğunlukla kişiler belirtileri fark etmez ve rutin bir doktor kontrolünde fizik muayene sırasında ortaya çıkar.

     

    Dalak Büyümesi Tedavisi

    Dalak büyümesi tedavisi için genel cerrahi uzmanının öncelikle fizik muayene yapması ardından tetkiklerle tanı koyması gerekir. Tedavinin temel amaçları altta yatan sebepleri bulmak ve dalakta şişliği önlemektir. Enfeksiyon kaynaklı olarak dalak büyümesinde antibiyotik veya farklı ilaçların reçete edilmesi muhtemeldir. Fakat büyümenin kontrol altına alınamadığı ve farklı sorunlara yol açtığı tespit edilirse dalak ameliyatı ile dalak alınır. Yani dalak büyümesinin tedavisi ilaç kullanımı ve cerrahi işlem olmak üzere iki çeşittir. Dalak bağışıklık sisteminde aktif rol oynadığı için tedavi sonrasında gerekli enfeksiyonlara karşı aşı yaptırmak oldukça önemli olmaktadır. Tedavi süresince ve tedavi sonrasında uzman hekiminizin önerilerine dikkat etmelisiniz.

     

    Dalağın Anormal Büyümesi: Nedenleri ve Hangi Durumlarda Cerrahi Gereklidir?

    Dalağın anormal büyümesi nedenleri farklılık göstermektedir. Genellikle doktor dalak büyümesinin sebeplerini araştıracaktır. Ancak dalağın diğer organlara baskı yapması veya çeşitli komplikasyonlara sebep olması durumunda cerrahi müdahale gerekir. Dalak ameliyatı dalağın kısmen veya tamamen çıkarılması işlemidir. Dalak büyümesi ameliyatı laparoskopi veya açık cerrahi yöntemleriyle gerçekleşir. Buna doktor hastalığın durumuna göre karar verecektir. Dalak büyümesinde ameliyat sonrası ağrı kesici kullanmak gerekebilir.

    Genel cerrahi konusunda uzman hekiminiz dalak büyümesi cerrahi müdahalesinin oluşturabileceği komplikasyonları size aktaracaktır. Cerrahi işlem sonrasında iyileşme kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak birkaç hafta sürmektedir. Sonuç olarak, dalak önemli bir organ olsa bile bazen dalak büyümesi tedavisi için cerrahi işlem gerekir. Dalak çıkarıldığında aynı görevi karaciğer gibi organlar üstleneceği için dalaksız yaşamak genel olarak problem olmamaktadır. Ancak ameliyat sonrasında aşı özellikle ciddi enfeksiyon problemlerine önlem olarak önerilmektedir.

     

     

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.