Dil Seçiniz

İç ve Dış Hemoroid Belirtileri Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Basur olarak da adlandırılan hemoroidler, varisli damarlara benzer şekilde anüs ve alt rektumdaki şişmiş damarlardır. Hemoroid veya basur, yaygın bir sorundur. Rektum içindeki veya anüsün dışındaki bu şişmiş damarlar ağrıya, anal kaşıntıya ve rektal kanamaya neden olabilir. Semptomlar genellikle evde tedavilerle düzelir ancak bazen insanların tıbbi prosedürlere ihtiyacı vardır.

Hemoroid Nedir? Türleri Nelerdir?

Hemoroid; halk arasında basur ismiyle bilinir. Makat bölgesindeki damarların farklı sebeplerden dolayı genişlemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunun yanı sıra, iç ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılır.

İç Hemoroid Nedir?

İç hemoroid; makat iç damarlarında meydana gelen bir rahatsızlıktır. Ayrıca dört farklı evreye ayrılır. Birinci evrede damarlar genişlemesine rağmen henüz makat dışına çıkmamıştır. İkinci evrede çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkar. Damarlar; dışkılama sırasında makat dışına çıksa da kendiliğinden içeri girer. Üçüncü evrede, makattan dışarı çıkan damarlar yalnızca elle ittirildiğin de yeniden içeri girebilir. Son olarak dördüncü evrede hemoroidin tamamen dışarı çıkması söz konusudur. Bir başka deyişle, makatın içerisine hiçbir şekilde giremez.

İç Hemoroid Neden Olur?

İç hemoroid; anüs bölgesinde bazı damarların birtakım etkenler sebebiyle zarar görerek kabarması sonucu ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Sebepleri arasında kronik kabızlık veya ishal, uzun süre oturma, ıkınma, aşırı baharatlı veya acı yiyecek tüketimi, hamilelik yer alır.

İç Hemoroid Belirtileri Nedir?

İç hemoroid kendisini birtakım belirtiler ile gösterir. Birinci evrede, dışkılama sırasında gözle görülebilen birtakım kanamalara rastlanır. İkinci evrede, hastanın dışkılama esnasında acı hissetmesi söz konusudur. Damarların dışarı çıkması ve makatta akıntı meydana gelmesi mümkündür. Üçüncü evrede, kanama ve kaşıntı şikayetlerinin yanı sıra ıslaklık ve dolgunluk hissi de kendisini gösterir. Son olarak, dördüncü evrede, şiddetli ağrıya rastlanır. Hastaya müdahale edilmelidir.

İç Hemoroid Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hemoroidi evde tedavi edebilirsiniz. Evet yanlış duymadınız!

  • Lif oranı yüksek yiyecekler tüketebilirsiniz.
  • Doktorunuzun önerdiği şekilde her gün su tüketin.
  • Uzun süre tuvalette oturmayınız.
  • Ağrıyı hafifletmek için günde birkaç kez ılık suda bir küvette oturabilirsiniz.

Basur tedavisi; ameliyatlı olarak da gerçekleştirilebilir. Sağlığınız hakkında daha detaylı bilgi almak için doktorunuz ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

Dış Hemoroid Nedir?

Anüsün etrafında yer alan iltihaplı damarlardır ve oldukça acı verici olabilirler.

Dış Hemoroid Neden Olur?

Dış hemoroid, anüsünüzü saran derinin altında hassas yumru oluşmasıdır. Bunlar, çıkıntı yapacak kadar genişlemiş kan damarlarıdır.

Anüs çevresinde damarın içinde kan pıhtılaşabilir veya tromboz olabilir. Bu sert bir yumru oluşturabilir ve bazı durumlarda ciddi ağrıya neden olabilir.

Ebeveynleriniz de hemoroid varsa, sizde de olma olasılığı yüksek olabilir. Aynı zamanda hemoroid hamilelik sırasında da gerçekleşebilir.

Dış Hemoroid Belirtileri Nedir?

İç ve dış hemoroid benzerdir fakat dış hemoroidin gerçekleştiği bölgede ağrı şiddeti daha fazladır. Hemoroid ciddi hastalıklardan biridir. Çok fazla geciktirmeden doktorunuz ile görüşmeniz sorunların önüne geçmesine yardımcı olacaktır.

Dış Hemoroid Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dış hemoroid tedavisini evde gerçekleştirebilirsiniz. Size çok fazla acı oluşturmadıkça evde uygulayacağınız doğal yöntemler ile kurtulabilirsiniz. Ağrınız var ise doktorunuz ile iletişim kurmanız önem taşımaktadır.

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.