Dil Seçiniz

İrritabl Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?

Huzursuz bağırsak sendromu genel olarak kalın bağırsakları etki altına alan ve sindirim işlevlerini olumsuz etkileyen bir problemdir. Halk arasında hassas bağırsak sendromu veya spastik kolon ismi ile de bilinir. En önemlisi de toplumun %15’ini etki altına alan bir hastalıktır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Olur?

Huzursuz bağırsak sendromu hastalığının tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Bağırsak kaslarında yaşanan anormal kasılmalar, sinir sistemi anormallikleri, bağırsaklarda iltihaplanma, ağır enfeksiyonlar veya bağırsaklarda faydalı bakteri oranında yaşanan azalmalar bu hastalığın en önemli sebepleridir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

İrritabl bağırsak sendromu belirtileri genellikle günlük hayatı olumsuz etkile ve yaşam kalitesini düşürür. Eğer hastalık için erkenden tedbir alınmaz ise o zaman durum çok ciddi boyutlara ulaşabilir. En çok rastlanan irritabl bağırsak sendromu belirtileri şunlardır;

  • Dışkılamadan sonra yaşanan karın ağrısı, kramp ve şişkinlik
  • Aşırı gaz
  • İshal veya kabızlık
  • Dışkıda mukus

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nasıl Başlar?

Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri ilk olarak uzun süreli ishal veya kabızlık ile ortaya çıkar. Özellikle daha önce bu rahatsızlıkları yaşamayan kişilerde bu durum mutlaka dikkat çeker.  Özellikle bağırsaklarda yer alan bakteri dengesinin bozulmasından dolayı ortaya çıkan bu hastalık ile vücudun rutinleşen dengesi ciddi anlamda bozulur.

Huzursuz Bağırsak Sendromunu Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

İrritabl bağırsak sendromu hastalığını tetikleyen bazı unsurlar vardır. Bu konuda dikkatli olunmadığı takdirde hastalık kısa zamanda ilerleyebilir. İrritabl bağırsak sendromunu tetikleyen en önemli unsurlar şunlardır;

  • Enfeksiyon
  • Gıda intoleransı
  • Lif içeren besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi
  • Stres
  • Antibiyotik, antiasit ve ağrı kesici kullanımı
  • Alkol ve sigara kullanmak

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavi Yöntemleri?

Huzursuz bağırsak sendromu tedavisi için farklı yöntemler kullanılabilir. Bunun için özellikle antispazmodik ilaçlar kullanmak akıllara gelen ilk seçenektir. Bu sayede bağırsak krampları ve ağrıları azaltılabilir. Bunun yanında müshil ilaçları kullanmak dışkılamayı kolaylaştırabildiği gibi aynı zamanda bağırsak kaslarının kasılmalarını engelleyecek ilaçlar da kullanılabilir.

Huzursuz Bağırsak Sendromuna Ne İyi Gelir?

Huzursuz bağırsak sendromuna sahip olan kişiler şu adımları uyguladıkları takdirde çektikleri sıkıntıların azalmasını sağlayabilirler;

  • Kepekli, lifli ve sıvı yiyecekler tüketmek
  • Azar azar ve sık yemek yemek
  • Yiyecekleri yavaş yavaş ve uzun süre çiğnemek

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nasıl Geçer?

Huzursuz bağırsak sendromundan kurtulmak veya sebep olduğu sıkıntıları azaltmak isteyen kişiler öncelikle düzenli bir beslenme programı uygulamalıdırlar. Aynı zamanda bazı probiyotikler kullanarak yaşadıkları karın ağrısı veya gaz sorunlarına da çözüm bulabilirler. Tüm bunların yanında bitkisel çaylar veya nane yağı gibi ürünler kullanarak sindirim sisteminin daha rahat ve sıkıntısız bir şekilde çalışması sağlanabilir. Bu şekilde hareket edildiği takdirde huzursuz bağırsak sendromu tedavisi konusunda daha kısa zamanda yol alınabilir.

 

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.