Dil Seçiniz

Karaciğer Kanserinin İlk Belirtileri Nelerdir?

Kanser hastalığı vücutta birçok farklı organda ortaya çıkabildiği gibi her organda meydan gelen belirtiler farklı olabilir. Bu hastalığın kesin olarak tedavi edilebilmesi için mutlaka erken teşhis edilmesi gerekir. Özellikle karaciğer kanseri en tehlikeli ve aynı zamanda en hızlı ilerleyen kanser türlerinden biridir. Bu sebeple ilk teşhis konulduğu andan itibaren gerekli müdahalelerin yapılması gerekir. Karaciğer kanseri belirtileri genel olarak şunlardır;

  • Üst karın bölgesinde şiddetli ağrılar
  • Karında şişkinlik hissi
  • Karnın sağ üst kısmında sırta vuran ağrılar
  • Açıklanamayan kilo kayıpları
  • İştahsızlık ve yorgunluk
  • Ciltte ve gözlerde sararma
  • Devamlı mide bulantısı

Karaciğer Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kanseri karaciğerin kendi hücresinden kaynaklanan kötü huylu tümörler ile meydana gelen bir hastalıktır. Sık görülen ve aynı zamanda hayati riske neden olan bir hastalıktır. İlk zamanlar şiddetli karın ağrıları ile ortaya çıkan bu hastalık ilerleyen zamanlarda karaciğerin işlevini göremez hale gelmesine de neden olabilir. Erken teşhis ile olumsuz etkileri kalıcı olarak yok edilebilen bu hastalık özellikle sırt bölgesinde çok şiddetli ağrılara neden olabilir. Bu ağrılar kimi zaman insanların günlük yaşamlarını sürdüremeyecek kadar ciddi durumlara varabilir.

Online Randevu/Bilgi Al

    Karaciğer Kanseri Nasıl Anlaşılır?

    Karaciğer tanısı koymak için tıbbi görüntüleme teknikleri uygulanmalıdır. Bunlar ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans gibi işlemlerdir. Bu işlemler kullanıldığı takdirde karaciğerde bulunan tümörler kısa zaman içinde saptanabilir ve son durumları analiz edilebilir. Bunun yanında kan alınarak alfafetoprotein yani AFP işlemleri de karaciğer tümörlerinin saptanmasında etkili yöntemlerdir. Bu yöntemlerin her biri mutlaka uzman doktorlar tarafından ve klinik ortamlarında yapılmalıdır. Erken teşhis koyarak hastalığın en kısa zamanda önlenebilmesi için bu işlemlerin zamanında yapılmaları gerekir.

    Karaciğer Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Bir kişiye karaciğer kanseri teşhisi konulduğu zaman farklı teknikler kullanarak tedavi edilebilir. Akıllara gelen ilk teknik ameliyat ile karaciğerin tümörlü olan bölümünün alınmasıdır. Ayrıca hastalığın durumuna göre hastaya karaciğer nakli yapmakta başka bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Eğer hastalar için cerrahi operasyon uygulama ihtimali yoksa o zaman kemoterapi, radyoterapi, ablasyon, mikroküre veya nükleer tıp gibi işlemlerde uygulanabilir.

    Karaciğer Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

    Karaciğer kanseri tedavisi yapılacak olan hastaların bazı kriterleri karşılamaları ve aynı zamanda belli risk faktörlerine dahil olmadıkları konusunda emin olmak gerekir. Yapılacak kontroller ile hastalığa sahip olan kişilerin hangi risk grubuna dahil oldukları anlaşılabilir. Karaciğer kanserinin risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

    • Kronik hepatit b enfeksiyonu
    • Kronik hepatit c enfeksiyonu
    • Ailede hepatit b ve karaciğer kanseri geçmişi olması
    • Siroz
    • Obezite

    Doktorlar hastaları hakkında yapacakları karaciğer kanseri tedavilerinde mutlaka bu risk durumlarını kontrol ederek bu bilgilere göre bir yol izlerler.

    Çetin Altunal Ödül

    2021 Yılı Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

    Direkt iletişime geçmek için;
    Tel : +90 (212) 706 87 97
    Mail : [email protected]

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.