Dil Seçiniz
Kolesistektomi Nedir?

Kolesistektomi Nedir? Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İnsanlar; genetik ve çevresel faktörlerden dolayı birtakım sağlık sorunları ile karşılaşırlar. Teknoloji ve tıbbın gelişmesi sayesinde sağlık sorunlarına en kısa sürede çözüm bulunur. Birçok kişinin aklında kolesistektomi nedir sorusu yer alıyor. Kolesistektomi; safra kesesinin cerrahi bir operasyonla çıkarılmasıdır. 

Kolesistektomi; bilhassa kapalı yöntem ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Zannedildiği gibi ağır sonuçları yoktur. Hasta; operasyonun ardından günlük hayatına en kısa sürede döner. Hatta, aynı gün içerisinde ayağa kalkabilir. Bunun yanı sıra, karın kesilerek gerçekleştirilen diğer operasyonlara kıyasla çok az ağrı ile karşılaşılır. Karın bölgesinde çok az yara izine rastlanır. Bir başka deyişle, mükemmel kozmetik sonuçları ile dikkat çeken bir operasyondur. 

Kolesistektemi Nedir?

Safra kesesi; insan vücudunda karaciğerin hemen yanında bulunur. Sindirime yardımcı özellikleriyle dikkat çeker. Ancak, bazı durumlarda safra kesesinin faydalarından ziyade zararlarına rastlanır. Bu gibi hallerde, safra kesesinin vücuttan alınması gerekli hale gelir. Kolesistektomi; safra kesesinin vücuttan çıkarılması olarak tanımlanabilecek bir operasyondur. Hem açık hem de kapalı yöntemle gerçekleştirilir. 

Kolesistektomi; birçok durumda gerekli olan bir operasyondur. Safra kesesi taşları başta olmak üzere Biliyer Kolik, Kolesistit, Pankreatit, Kolanjit, Biliyer Diskinezi, Safra Kesesi Kanseri gibi ciddi hastalıklar söz konusu olduğunda safra kesesinin vücuttan çıkarılması gerekli hale gelebilir. Hastaya yapılan detaylı muayenenin ardından hangi kolesistektomi çeşidinin uygulanacağına karar verilir. Ancak, hem açık hem de kapalı yöntemle gerçekleştirilen operasyonların başarılı olduğunu söylemek gerekir. 

Kolesistektomi Çeşitleri

Kolesistektomi Çeşitleri 

Kolesistektomi çeşitleri; açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Açık ameliyat; genel anestezi altında gerçekleştirilir. İlk olarak, karın duvarına cerrahi bir kesi gerçekleştirilir. Bu sayede, karın boşluğuna girilir. Ardından, safra kesesi; diğer organlara herhangi bir zarar verilmeden dikkatli bir şekilde çıkarılır. Açık ameliyat geçiren hastaların tam iyileşmeleri için ortalama iki aylık bir süreci bulabilir. 

Kolesistektomi çeşitleri arasında kapalı ameliyatın çok fazla tercih edildiğini söylemek gerekir. Laparoskopik kolesistektomi olarak da bilinir. Tıpkı açık ameliyatta olduğu gibi bu işlemde de safra kesesinin çıkarılması söz konusudur. 1990’lı yıllardan bu yana uygulanır. Kapalı kolesistektomi sırasında açık ameliyatta olduğu gibi karın duvarında genişçe bir kesi yapmaya gerek yoktur. Yalnızca 3-5 delikten karın içerisine sokulan aletlerden ve bir kameradan yardım alınır. Hatta, ameliyat; söz konusu kamera sayesinde televizyondan izlenerek gerçekleştirilir. 

Kapalı ameliyat; tıpkı açık ameliyat gibi genel anestezi altında yapılır. Karın duvarında büyükçe bir kesinin olmamasından, günlük hayata dönüşün daha kısa olmasından, ağrınız daha az olmasından ve çok daha iyi kozmetik sonuç elde edildiğinden daha avantajlı olarak gösterilir. 

Açık Kolesistektomi 

Açık kolesistektomi; genel anestezi veya yüksek spinal anestezi ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Karın bölgesinin sağ üst kısmından yapılan cerrahi bir kesi yardımıyla safra kesesinin dışarı çıkarılması söz konusudur. Hasta; ameliyatın ardından ortalama iki gün sonra taburcu edilerek günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. 

Karnın sağ tarafındaki kaburgaların altından yaklaşık 15 cm’lik bir kesi gerçekleştirilir. İşlem sırasında kas ve doku; karaciğeri ve safra kesesini ortaya çıkarmak adına geri çekilir. Hasta; safra kesesinin cerrah tarafından çıkarılmasının ardından kesi kat kat dikilir. Hasta uyandıktan sonra odasına götürülür. 1-2 saat süren bir operasyondur. Kapalı kolesistektomiye kıyasla daha az tercih edildiğini söylemek gerekir. Çünkü, iyileşme süresi uzundur. 

Kapalı Kolesistektomi 

Kapalı kolesistektomi sırasında cerrah hastanın karın bölgesinde dört küçük kesi yaparak sürece başlar. Ardından, hastanın karnına küçük bir video kameralı tüp yerleştirilir. Safra kesesini çıkarmak adına cerrahi aletlerden yardım alınır. Cerrah; söz konusu süreçte video monitörü ile operasyon yapılan bölgeyi izler. 

Hastanın safra kesesinin alınmasının ardından safra kesesi taşları veya safra kanalındaki diğer problemler ile ilgili bir durum olup olmadığını anlamak adına ultrason veya röntgen görüntüleme testine girmesi gerekli olabilir. Hasta; son aşamada kesileri dikilerek odasına götürülür. 

Birçok kişinin aklında hangi yöntemin daha iyi olduğuna dair soru işaretleri vardır. Kapalı kolesistektomi; açık kolesistektomi ile kıyaslandığında daha avantajlıdır. Çünkü, hem ciddi bir kesi söz konusu değildir hem de hastanın iyileşme süresi daha kısadır. Ancak, herkes, kapalı yöntem için uygun değildir. Birtakım ameliyat veya komplikasyonlardan kaynaklanan durumlardan ötürü daha büyük bir kesi yapmak gerekli hale gelebilir. 

Kolesistektomi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hasta; operasyonun ardından uyandırma odasına alınır. Bir süre gözetim altında kalan hasta; iyileşme sürecinin devam etmesi adına hastane odasına götürülür. 

Kolesistektomi sonrası hastanın neler yaşayacağı seçilen ameliyat yöntemine göre değişir. Açık kolesistektomi sürecinde hasta iyileşmek adına 2-3 gün dinlenmelidir. Ancak, genellikle ortalama 4-6 hafta içerisinde tam düzelme söz konusudur. Hasta; kapalı kolesistektomi sonrası aynı gün içerisinde normal aktivite düzeyine ulaşabilir. Genellikle  hastanede bir gece kalması yeterlidir. 

Kolesistektomi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır? 

Kolesistektomi sonrası beslenme döneminde vücudun sürece alışması aşamasında az az ve sık sık ağır olmayan yemeklerin tercih edilmesi önerilir. Özel bir kısıtlama gerekmeden iyileşme sonrası normal beslenilebilir.

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.