Dil Seçiniz

Meme Kanseri Tedavisinde Biyopsinin Önemi

Biyopsi kanser tanısı koyabilmek için mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Şüpheli görülen bölgelerden alınan dokuların kontrol edilmesi ile kısa zaman içinde o bölgede kanser lup olmadığı anlaşılabilir. Bu sayede riskin boyutları da net olara anlaşılabilir.

Biyopsi Nedir?

Biyopsi işlemleri başta kanser olmak üzere birçok farklı hastalığın teşhisi için hastalardan alınan doku veya sıvı örneklerinin laboratuar ortamında incelenmesi işlemidir. Bu işlemler patoloji laboratuarlarında yapılır. Bazı durumlar da ise ameliyat sırasında uygulanabilirler.  Bu sayede hastaların durumlarına net olarak tanı konulabilir ve varsa kanserin evresi hakkında da kesin bilgiler elde edilebilir.

Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

Biyopsi işlemleri dikkatli ve titiz bir şekilde yapılmalıdır. Hastalardan alınan doku ve sıvı örnekleri incelenirken her detaya dikkat edilir. En çok uygulanan biyopsi çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İnce iğne aspirasyon biyopsisi (iiab)
  • Kalın iğne (kor) biyopsisi
  • Stereotaktik meme biyopsisi (tel ile işaretli ve vakum destekli biyopsi)
  • Roll (radyoaktif madde ile işaretleme)
  • İnsizyonel biyopsi
  • Eksizyone biyopsi

Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Daha önce biyopsi yapamayan kişiler bu işlemler hakkında bilgi alabilmek için mutlaka biyopsi nedir sorusuna yanıt aramalıdırlar. Özellikle meme kanseri teşhisi için çok önemli olan meme biyopsisinin nasıl yapıldığını birçok kişi merak eder. Bu işlemler de meme içine batırılan iğneler ile memelerin farklı yerlerinden farklı dokular alınır ve bu dokular bir sıvı çözelti içine konulur. Bu şekilde patoloji laboratuarına gönderilen dokular detaylı bir şekilde incelenerek hastalara tanı konulabilir.

Meme Kanseri Erken Teşhis İçin İğne Biyopsisi

Meme kanseri erken teşhis edildi takdirde iyileşme oranı ok yüksek olan bir kanser türüdür. Bunun için mutlaka iğne biyopsisi uygulanır. Memelerin farklı yerlerinden alınan dokular doğru teşhis koyabilmek için çok önemlidir. Bu dokuların her biri dikkatli bir şekilde incelenir ve konulan tanıların kesin olarak doğru olmalarını sağlar.

Meme Kanserinde Biyopsi Neden Yapılır?

Meme kanserinde biyopsi yapılmasının sebebi bu hastalığa kesin olarak tanı koymanın en kolay yolunun bu olmasıdır. Bu sebeple meme kanseri şüphesi olan kişiler hakkında net olarak karar verebilmek için mutlaka bu teknik kullanılır.

Biyopsi Kesin Sonuç Verir mi?

Biyopsi kanser gibi hastalıkların kesin olarak anlaşılması için kullanılan en etkin tekniklerin başında gelir. Çoğu zaman kesin sonuç vermesi ve aynı zamanda uygulamasının kolay olmasından dolayı kesin tanı için mutlaka uygulanır.

Meme Biyopsisi Riskli mi?

Biyopsi nasıl yapılır veya kesin olarak sonuç verir mi diye merak eden kişiler kısa bir araştırma ile bu işlemlerin ne kadar önemli olduklarını anlayabilirler. Meme biyopsisi  riskli bir işlem değildir ve kişilere zarar vermez. Aynı zamanda bu kişiler günlük yaşamlarına ara vermek zorunda kalmazlar.

 

Online Randevu/Bilgi Al

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.