Dil Seçiniz

Tiroid Bozuklukları Çeşitleri: Hipotiroidi ve Hipertiroidi

Tiroid bezi; salgıladığı hormonlar sayesinde vücudumuzun birçok fonksiyonunda önemli rol oynar. Çünkü, T3 ve T4 hormonu üretilmesinden ve bu hormonların kan dolaşımına salınmasından sorumludur. Görevini olması gerektiği gibi yapamadığı takdirde vücuttaki metabolik süreçlerin olumsuz etkilenmesi söz konusu olur.

Tiroid Bozuklukları Nedir?

Tiroid hormon bozuklukları; hipotiroidi ve hipertiroidi olarak tanımlanabilir. Tiroid bezinin çok hormon salgılaması durumuna hipertiroidi, yetersiz hormon salgılaması durumunda ise hipotiroidi adı verilir. Tiroid bezinin az ya da çok çalıştığı hormon bozuklukları, ayrıca tiroid bezinde oluşan nodülisimli yumrular söz konusu olabilir. Tiroid bezinin her türlü hastalığına halk arasında guatr ismi verilir. Tiroid bezinin tamamen büyümesi, tiroid bezinde nodül oluşması, tiroid bezinin az çalışması, tiroid bezinin çok çalışması kavramlarının bir ya da birkaçının bir arada olması söz konusu olabilir.

Tiroid Bozuklukları Nasıl Olur?

Tiroid bezi hastalıklarının nedenleri arasında, iyottan fakir beslenme, boyun bölgesine radyasyon alımı, aşırı gluten tüketimi, geçirilmiş enfeksiyonlar, bazı ilaçlar sayılabilir. Bunlar dışında bilinmeyen birçok nedenle de tiroid bezi hastalıkları ortaya çıkabilir.

Bilgi Al

     

    Tiroid Bezi Bozuklukları Nelere Sebep Olabilir?

    Tiroid bezi bozuklukları; insanların yaşam kalitesini olumsuz etkiler. İnsanlar; hipotiroidi dolayısıyla kilo alabilirler. Ayrıca, kendilerini sürekli olarak halsiz hissedebilirler. Yüzde, ellerde ve ayaklarda şişmeye rastlanabilir. Kaslarda güçsüzlük, ses kısıklığı gibi şikayetler de hipotiroidi dolayısıyla gelişebilir.

    Hipertiroidi; sinirlilik, kabızlık, saçlarda incelme, kalp hızında artma, adet düzensizliği gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Ayrıca, gebelik planlayan kadınların tiroid hormonlarının normal aralıkta olması oldukça önemlidir. Aksi takdirde, gebelik süreçlerinde birtakım sorunlar yaşayabilirler.

    Hipertiroid Nedir?

    Hipertiroidi; vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tiroid hormonunun üretilmesi olarak tanımlanabilir. Bu durum; organların işlevlerinin hızlanmasına neden olur. Hipertiroidi; kendisini farklı belirtiler ile ortaya çıkarır. El titremesi, çarpıntı, sinirlilik, halsizlik, kilo kaybı, aşırı terleme, duygusallaşma, heyecanlanma, ishal, sıcağa karşı duyarlılık, yorgunluk, saç dökülmesi, gözlerin öne çıkması ve adet düzensizliği gibi belirtilere rastlanabilir.

    Hipertiroidi; Hipertiroidi tedavisinin ana prensibi tiroid bezi hormonlarının normal aralıkta tutunabilmesini sağlamaktadır. Bunun sağlanabilmesi için ilaç tedavisi, cerrahi, radyoaktif iyot tedavisi gibi prosedürlerden uygun olanı ya da olanları belirlenir ve tedavide kullanılır.

    Hipotiroidi Nedir?

    Tiroid bezinin üretiminden sorumlu olduğu hormonların yeteri kadar üretilememesi halinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bilhassa T3 ve T4 hormonlarının az üretilmesi söz konusudur. Anemi, halsizlik, kabızlık, uykusuzluk, terleme, cilt kuruluğu, ses kısıklığı gibi belirtilerle ortaya çıkar.

    Hipertiroid ve Hipotiroid Neden Olur?

    Hipertiroidi; tiroid bezinin fazla çalışması olarak tanımlanabilir. Kan dolaşımına olması gerekenden daha çok tiroid hormonu salgılanır.

    Hipotiroidi; tiroid bezinin tiroid hormonlarını yeterince üretmemesinden dolayı meydana gelir. Vücut fonksiyonlarının çoğu yavaşlar. Otoimmün hastalıklar, tiroid ameliyatı, radyasyon tedavisi gibi etmenler dolayısıyla ortaya çıkabilir.

    Çetin Altunal Ödül

    2021 Yılı Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

    Direkt iletişime geçmek için;
    Tel : +90 (212) 706 87 97
    Mail : [email protected]

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.