Dil Seçiniz

Ülseratif Kolit Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsak; vücut adına hayati öneme sahip bir organdır. İnsanlar; çevresel ve genetik faktörler yüzünden birtakım hastalıklar ile karşılaşırlar. Onlardan birisi de ülseratif kolit! Birçok kişinin aklında ülseratif kolit nedir sorusu bulunuyor.

Ülseratif kolit; ülserler ile karakterli hastalık olarak bilinir. Kalın bağırsağın içerisini örten tabakanın iltihaplanması olarak tanımlanması söz konusudur. Mukozada birtakım ülserler oluşur. Rektum ve sol kolon; bu hastalıktan en çok etkilenen kısımlardır. Bunun yanı sıra, bağırsak kanalının mide ve ince bağırsak gibi bölümlerinin bu hastalıktan etkilenmesi söz konusu değildir.

Ülseratif Kolit Çeşitleri Nelerdir?

İltihabın ortaya çıktığı bölge ve derecesine göre farklı ülseratif kolit çeşitlerinden bahsedilebilir.

  • Proktosigmoidit: Hem rektum hem de rektuma bitişik kolonun iltihaplanması olarak bilinen bir rahatsızlıktır.
  • Sol taraflı kolit: İltihaplanma; rektumda başlar. Kalın bağırsağın son kısmını da içerir.
  • Pankolit: Bir diğer adı pancolitis olmakla beraber tüm kolonun iltihaplanması olarak bilinir.
  • Ülseratif proktit: İltihaplanma rektum ile sınırlıdır.

Ülseratif Kolit Neden Olur?

İnsanlar; ülseratif kolitin neden ortaya çıktığını öğrenmek adına Google’da araştırma yaparlar. Ancak, bu hastalığın tam olarak hangi sebepten dolayı meydana geldiği bilinemez. Fakat, tıptaki birtakım çalışmalar neticesinde bu hastalığın immünolojik yani bağışıklık sistemi hastalığı olduğu ortaya çıkmıştır.

Ülseratif kolit; bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak, aile bireylerinde bu hastalığa rastlanan kişilerin risk altında olduğundan bahsetmek gerekir. Ayrıca, sigara ve alkol gibi çevresel etmenler de bu hastalığı ortaya çıkarabilir. Buna ek olarak, doğum kontrol hapı, aspirin veya antibiyotik gibi birtakım ilaçlar; ülseratif kolitin şiddetini arttırabilir. Bu yüzden, bu tür ilaçları kullanacak olan kişilerin ülseratif kolit riskini düşünerek doktor onayı almaları gerekir.

Ülseratif kolit hakkında ortaya birtakım iddialar atılmıştır. Virüs veya bakterinin bağırsak duvarındaki bağışıklık sistemi ile ilgili olayları başlatarak bu hastalığa sebep olduğuna dair bazı çalışmalar yapılmıştır. Fakat, yine de bağışıklık sistemindeki bozukluğun doğuştan mı yoksa bir etmene bağlı olarak mı ortaya çıktığına dair net bir tanım yapılamamıştır.

Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?

Ülseratif kolit belirtileri şu şekilde özetlenebilir:

  • Ateş
  • İshal
  • Karın ağrısı ve karından gelen şiddetli sesler
  • Cilt sorunları
  • Ağızda meydana gelen birtakım yaralar
  • İştahsızlık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kilo kaybı
  • Mide bulantısı
  • Eklem ağrısı ve şişmesi
  • Makattan kan gelmesi

Ülseratif Kolit Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Ülseratif kolit tedavisi; hastalığın şiddetine ve türüne göre farklılık gösterir. Bu noktada, ilk olarak, ülseratif kolit tedavisinde ilaçlardan faydalanılır. Bu ilaçlar sayesinde hastalığın belirtileri hafifletilmek istenir. Ayrıca, hastalığın remisyon (sessiz) dönemini uzatmak hedeflenir. Bazı durumlarda cerrahi yöntemler gerekli hale gelebilir.

Çetin Altunal Ödül

Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Doç. Dr. Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Doç. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.