Dil Seçiniz

Divertikül Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Divertikül nedir? Divertülokozis, sindirim sistemi iç yüzeyinde oluşan genellikle kalın bağırsağı etkileyen fıtık benzeri yapılardır. Divertiküloz, divertikül varlığını tanımlayan terimdir. Divertiküloz halinde sindirim sisteminin iç taraflarında keseler meydana gelir. Yaygın bir hastalıktır ve çoğu koşulda tedavi gerektirmez. Çoğunlukla asemptomatik bir şekilde ilerleyen divertiküller, oluşan kesenin enfeksiyonu halinde iltihaplanır. Böyle bir durumda hastalığın ismi divertikülit olarak geçer. 40 yaş üstünde divertiküloz varlığı durumunda genellikle belirtiler yaygındır.

 

Divertikül Çeşitleri: Kalın Bağırsak Divertikülü ve İnce Bağırsak Divertikülü

Divertikül çoğu zaman kolonun alt kısmını etkiler. Böyle bir durumda diverilkülozisin kalın bağırsak çeşidi mevcuttur. Genel olarak sindirim sistemini etkileyen divertiküller, semptom göstermesinden bağımsız olarak kalın bağırsak duvarında ortaya çıkan keseciklerdir. Divertikülozis halinde semptomlar yaygın olmasa bile divertiküllerin varlığı halinde birçok farklı belirti ortaya çıkabilir. Divertikülün iltihaplanması, delinmesi, kalın bağırsakta daralma, fistüller, kanama gibi semptomlar divertiküllerin varlığında ortaya çıkan belirtilerden bazılarıdır.

 

Kalın Bağırsak Divertikülü

Kalın bağırsak divertikülü, kalın bağırsak bölgesinde divertikül varlığını tanımlamaktadır. Yaş, divertikülozis oluşumu için risk faktörüdür. Başka bir deyişle insan yaşlandıkça kalın bağırsakta divertiküllerin oluşması muhtemeldir.

 

İnce Bağırsak Divertikülü

İnce bağırsak divertikülü belirtiler olmadan ilerler ve çoğu zaman tesadüf sonucu keşfedilir. Ancak nadiren de olsa rahatsız edici ve hayati semptomlar olabilir. Böyle bir durumda genel cerrahi uzmanı ince bağırsak divertikülü için tedavi sürecini düzenleyecektir.

Bilgi Al

    Divertikül Oluşumunun Nedenleri ve Risk Faktörleri

    Divertiküllerin sebepleri ve divertikülozis için risk faktörleri öncesinde divertikül ne demek kısaca tekrardan özetleyelim. Genel olarak bağırsak duvarında ortaya çıkan kese benzeri yapılar için divertikül tanımlaması yapılır. Eğer bu keselerde enfeksiyon veya iltihaplanma oluşursa tıbbi literatürde bu durum divertikülit olarak geçer. Sadece divertiküller doğrudan belirtilere sebep olmaz. Ancak iltihabın varlığı halinde kişiyi rahatsız eden semptomların görülmesi olasıdır.

     

    Divertikül Neden Ortaya Çıkar?

    Divertikül nedenleri kesin biçimde belli değildir. Fakat kişinin beslenme biçimi divertikülleri ortaya çıkaran etkenlerden biridir. Düşük lifli gıdalar sonucu dışkı sertleşir. Bunun kolondaki zayıf bölgelere baskı yapması sonucu bağırsakta keseler oluşturma ihtimali vardır. Şu an için divertikülün rektumda kalın bağırsağa artan basıncın etkili olduğuna dair yaygın görüş mevcuttur.

     

    Risk Faktörleri

    • Yaşla birlikte divertikülozis oranı artar. 30 yaş altında görülme sıklığı oldukça azdır. 80 yaş üstünde divertiküllerin oluşma sıklığı %80 oranına kadar çıkar.
    • Beslenme düzeni divertiküllerin oluşmasına sebep olabilir. Düşük lifli gıdalar ve obezite gibi durumlarda divertiküllerin oluşması muhtemeldir.
    • Sigara içmek, sindirim sisteminde keselerin oluşmasına sebep olan etkenlerden biridir.
    • Spor düzeni divertiküllerin oluşması için risk faktörlerinden biridir. Egzersiz yapmayan kişilerde divertiküllerin görülme sıklığı daha fazladır.
    • Hayvansal gıdalar divertikülozis oluşumunu tetikler.

    Çetin Altunal Ödül

    2021 Yılı Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

    Direkt iletişime geçmek için;
    Tel : +90 (212) 706 87 97
    Mail : [email protected]

    Divertikülit: Divertikülün İltihaplanması ve Belirtileri

    Divertikülit, divertikülün iltihaplanması halinde alacağı isimdir. Divertikülün iltihaplanması, kalın bağırsakta kese oluştuğunda ortaya çıkan en yaygın komplikasyonlardan biridir. İltihabın nedeni genellikle divertiküler keselerde delinme olmasıdır. Bir kez diverkülit gelişen hastalarda sonrasında bu durumun kronik bir hal alması olasıdır.

     

    Divertikül İltihaplanması Belirtileri

    • Karında şişlik
    • Şiddetli karın ağrısı
    • Ateş
    • Titreme
    • Kabız
    • Mide bulantısı
    • Bağırsak aktivitesinde değişiklik
    • Rektal kanama

     

    Katıldığım TV Programları

     

    Divertikül Teşhisi: Hangi Testler Gereklidir?

    Divertikül nasıl geçer konusunda öncelikle divertiküllerin varlığının tespiti için birtakım testler gerekecektir. Divertiküllerin ve sebep olduğu divertikülit teşhisi için tetkikler şu şekildedir:

    • Fizik muayene
    • Kan testi
    • Dışkı testi
    • Ultrasonografi
    • Batın tomografisi
    • Kolonoskopi

     

    Divertikül Tedavisi: İlaçlar, Beslenme ve Cerrahi Seçenekleri

    Divertikül tedavisi semptomlara göre ilerler. Bunun için doktorunuz öncelikle gerekli tetkikler ile teşhisi koyacaktır. Ardından divertikül nasıl geçer konusunda uygun tedavi planını hazırlayacaktır. Divertikülit tedavisinde beslenme düzeni oldukça önemlidir. Düşük lifli gıdalar yerine yüksek lifli gıdalar tüketmek semptomların geçmesi konusunda etkilidir. Özellikle semptomların olmadığı koşulda evde tedavi yaygındır. Doktorunuz sıvı diyeti önerebilir.

    Divertikülit varlığı halinde antibiyotiklerin yazılması muhtemeldir. Antibiyotik divertikülün enfekte olduğu durumda iltihabı geçirecektir. Belirtilerin şiddetli seyretmesi durumda ise cerrahi müdahale gerekebilir. Açık ameliyat ve laparoskopik prosedürler divertikülün cerrahi tedavisinde kullanılan iki ameliyat tipidir. Kolon veya rektumda iltihapların sık olması durumda kolostomi gerekebilir.

     

    Divertikül Komplikasyonları: Bağırsak Tıkanması, Kanama ve Peritonit

    Divertikül komplikasyonları değişiklik gösterir. Divertiküllerin varlığı halinde genellikle semptomlar azdır. Ancak keselerin delinmesi, iltihaplanması, bağırsak tıkanması ve kanama ciddi komplikasyonlar arasındadır.

     

    Bağırsak Tıkanması

    Enfeksiyonların tekrarlaması halinde bağırsakta tıkanma oluşması durumudur. İlk belirtiler dışkılama zorluğu olmakla birlikte zamanda bağırsak tıkanıklığı gelişir. Çoğunlukla divertikül sonucu bağırsak tıkanması tedavisi ameliyatla olmaktadır. Ancak tedavi süreci için belirtiler etkendir.

     

    Kanama

    Divertikül keseleri ile bağırsak duvarının çevresindeki damarların yakın olması sonucu kanama olabilir. Makat bölgesinde kan gelmesi divertikülün sebep olduğu kanama belirtileri arasındadır. Öte yandan kanamanın şiddeti artarsa risk oluşturabilir.

     

    Peritonit

    Karın zarı iltihabı, divertiküle bağlı olarak gelişen komplikasyonlardan biridir. Böyle bir durumda acil cerrahi müdahale gerekecektir. Peritonit durumununda hastanın şikayetlerinin şiddeti medikal tedaviye rağmen artar. Divertikülit sonucu gelişen karın zarı iltihabı tedavisi için doktorunuz uygun tedavi planını hazırlayacaktır.

     

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.