Dil Seçiniz

Rektum Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rektum kanseri kişilerin günlük yaşamlarını direk olarak olumsuz etkileyen ve erkenden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle dışkılama zorluğu çeken kişilerin ne kadar ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya geldikleri herkesçe bilinen bir gerçektir. Bu sebeple dışkılama zorluğu çeken kişiler geç kalmadan uzman bir hekim ile iletişime geçerek yardım almalıdır.

Rektum Kanseri Nedir?

Rektum kanseri kişilerin dışkılama yaparken zorlanmalarına neden olan ciddi bir hastalıktır. İlerleyen zamanlarda bağırsakları tamamen sarabilir ve tedavisi mümkün olmayan bir duruma gelebilir. Rektum denilen bölge bağırsakların son kısmında yer alır. Tam olarak dışkılama görevini yürüten makat kaslarının üzerinde yer alan 15 cm’lik bölümdür.

Rektum Kanseri Neden Olur?

Rektum kanseri genellikle ileri yaşlarda olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığa neden olan en önemli etkenlerin başında alkol ve sigara kullanımı gelmektedir. Bunun yanında sürekli olarak yağlı besinler tüketmek veya geçmişte kolorektal kanser veya benzer hastalıklara sahip olmakta rektum kanseri olmaya neden olabilir. Bu sebeple kendilerini rektum kanserinden korumak isteyen kişiler mutlaka kontrollerini düzenli olarak yaptırmalı ve aynı zamanda doğru bir beslenme alışkanlığına sahip olmalıdırlar.

Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rektum kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olan kişiler bu durumu erkenden teşhis etme şansı da bulabilirler. Zamanında müdahale edilmediği takdirde durum insanlar için çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir. En çok görülen rektum kanseri belirtileri şunlardır;

  1. Dışkılama alışkanlıklarından görülen ishal veya kabızlık gibi ciddi değişimler
  2. Dışkılama sırasında makattan kan gelmesi
  3. Uzun süreli kabızlık
  4. Dışkılama sırasında ciddi güçlük çekmek
  5. Dışkılama yaparken dışkı üzerinde kan lekeleri olması
  6. Dışkının tamamen boşaltılamaması
  7. Dışkının ciddi derecede incelmesi
  8. Şiddetli karın ağrısı

Rektum Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Rektum kanseri tanısı koymak için öncelikle kişilerin dışkılama kontrollerini kendileri yapmalıdırlar. Eğer gerekli belirtiler varsa o zaman en hızlı şekilde uzman hekimlerin kapılarını çalmak gerekir. Hekimler bu konuda kesin olarak teşhis koyabilmek için kolonoskopi uygulamalarından yardım alırlar. Yapılan işlemlerde anestezi altında olan hastaların bağırsakları makat yolundan özel kameralar ile kontrol edilirler ve böylece tanı koymak mümkün olabilir.

Rektum Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rektum kanseri nedir ve nasıl tedavi edilir sorusu hakkında yanıt arayan kişilerin karşılarına genellikle şu 3 seçenek çıkar;

  • Cerrahi operasyonlar (ameliyat)
  • Radyoterapi (ışın tedavisi)
  • Kemoterapi (ilaç tedavisi)

Tüm tedavi tekniklerinde başarı elde etme şansı farklı olabildiği gibi en önemli konu erken teşhistir. Bu sorunu yaşamak istemeyen kişilerin tıbbi kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları önerilir. Çünkü erken teşhis edilen rektum kanseri tamamen yok edilebildiği gibi aynı zamanda tekrar etme ihtimali de aynı şekilde düşük olacaktır.

 

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.