Dil Seçiniz

IBS Nedir Kolon Kanserine Etkileri Nelerdir?

IBS nedir, kolon kanseri ile bir ilgisi var mı veya benzeri sorular birçok kişinin kafasına takılıyor olabilir. IBS genel olarak bağırsakların hassas bir yapıya sahip olması ve sık sık rahatsızlanması durumudur. Bu rahatsızlık toplumun büyük bölümünde vardır. Karında kramp, şişkinlik, ağrı, gaz, ishal veya kabızlık gibi sorunlar o kişilerin bu soruna sahip oldukları anlamına gelir. Kadınlarda çok daha fazla görülen bu rahatsızlık tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bu sebeple her zaman kontrol altında olması gerekir.

IBS (İrritabl Barsak Sendromu) Nedir?

IBS bazı kaynaklardan hassas bağırsak sendromu veya spastik kolon ismi ile anılır. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte takip altında tutulmadığı takdirde ilerleyen zamanlarda yaşamı direk olarak etkileyecek kadar ciddi boyutlara ulaşabilir. İnsanların sosyal hayatlarını da etkileyebilen bir rahatsızlık olmasından dolayı mutlaka zamanında teşhis edilmeli ve doğru teknikler ile tedavi edilmelidir.

IBS Belirtileri Nelerdir?

IBS rahatsızlığına sahip olan kişiler genellikle gün boyunca sürekli olarak bağırsak bölgesinde ağrı ve şişkinlik hissederler. Bu durum sürekli olacağı için o kişilerin günlük yaşamları da etkilenebilir. Bir kişinin bu hastalığa sahip olup olmadığını anlayabilmek için mutlaka IBS belirtileri nelerdir ve bundan nasıl emin olabilirim gibi soruların yanıtlarını da bilmelidirler. IBS belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  1. Karın bölgesinde yaşanan uzun süreli kramplar
  2. Şiddetli ağrılar
  3. Şişkinlik hissi
  4. Gaz sancıları
  5. Uzun süreli ve ağrılı ishal
  6. Kabızlık

IBS Kolon Kanserine Sebep Olur Mu?

Kolon kanseri ile IBS arasında kesin bir bağlantı olup olmadığına dair bir bilgi verilememektedir. IBS rahatsızlığına sahip olan kişilerin mutlaka düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları gerekir. Kolon kanser taramaları yapıldığı takdirde kansere dönüşme ihtimali olan polipler tespit edilebilir ve risk ortadan kalkabilir.

IBS Tanısı Nasıl Konur?

Birçok kişi IBS hastalığı hakkında bilgi sahibi olmadığı için bu durumu hafife almaktadır. Ancak hayatı ciddi anlamda etkileyebildiği için hem dikkatli olmak hem de gerekli sağlık taramalarını zamanında yaptırmak gerekir. Bir kişiye IBS tanısı koymak için fiziksel ve laboratuar testleri uygulanmalıdır. Aynı zamanda dışkı örnekleri alınır, kolonoskopi veya röntgen gibi farklı tanı teknikleri de uygulanabilir.

IBS Tedavi Yöntemleri Nedir?

IBS tedavisi hakkında en çok önerilen teknikleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Diyet
  2. Egzersiz
  3. Stres kontrolü
  4. Spazm azaltıcı ilaçlar
  5. Antidepresan kullanımı
  6. Beslenme düzeni
  7. Sebze ve meyve tüketimini arttırmak

Bu teknikler doğru uygulandığı takdirde IBS etkileri azalır ve günlük yaşam çok daha konforlu bir şekilde ilerleyebilir.

 

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.