Dil Seçiniz

Kabızlık Nedir?

İnsanlar; hayatları boyunca çok sayıda sağlık sorunu ile karşılaşırlar. En sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi de kabızlık! Kabızlık; insanların yaşam kalitelerini olumsuz etkiler. Bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu meydana gelir. Çok sert veya çok küçük dışkı olarak kendisini gösterir. Bir insan; haftada üç seferden daha az dışkılama ihtiyacı hissediyorsa kendisinin kabız olduğuna dair yorum yapılabilir. Buna ek olarak, kabız olan insanlar; tuvaletlerini yaparken zorlanırlar. Yazımız sayesinde kabızlık hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Kabızlık Neden Olur?

Kabızlık; dışkılama sıklığında azalma olarak kendisini belli eder. Bunun yanı sıra, dışkılama esnasında zorlanma da kabızlığın belirtileri arasındadır. Ayrıca, alt karın bölgesindeki dolgunluk hissi, sert dışkı ve tuvalet ihtiyacı giderildiği halde rahatlayamama duygusu da kabızlığın dikkat çeken belirtileri olarak ifade edilebilir. Yetişkinlerin yüzde 12 ila 19’luk kısmının kronik kabızlık sorunu ile karşılaştığını söylemek gerekir. Bunun yanı sıra, 65 yaşından büyük erkeklerde yüzde 26, kadınlarda ise yüzde 34 oranında kabızlık vakalarına rastlanır.

Kabızlık; her insanın başına gelebilir. Fakat, bazı insanların bu sorun ile karşılaşma ihtimalleri daha fazladır. Kadınlar; erkeklere kıyasla bu sorun ile daha çok karşılaşırlar. Bunun yanı sıra, beyaz tenli olmayan, düşük gelirli olduğu için kaliteli beslenemeyen, 60 yaşından büyük olan, egzersiz yapmaktan kaçınan ve eğitim seviyesi düşük olan kişilerin de kabızlığa yakalanma ihtimalleri daha fazladır. Gelin, biraz da kabızlık neden olur sorusuna cevap verelim!

  • Makat çatlağı (anal fissür)
  • Hemoroid (basur)
  • Kronik böbrek rahatsızlığı
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Anal kanal darlığı
  • Rektal prolapsus
  • Dışkılama ihtiyacını erteleme
  • Parkinson hastalığı
  • Hipotiroidi ve hiperparatiroidi
  • Skleroderma
  • Depresyon

Yukarıdaki faktörler; kabızlık nedenleri arasında gösterilebilir. Bunun yanı sıra, bazı insanlar; kabızlığın ardından dışkı sıkışmasına bağlı olarak sıvı dışkılama gibi bir sorun ile de karşılaşabilirler. Takdir edersiniz ki, kabızlık; toplumda yeteri kadar ciddiye alınmayan bir rahatsızlıktır. Ancak, dışkıda kan görülmesi, kilo kaybı, kansızlık ve akut başlangıçlı kabızlık gibi faktörler ile ortaya çıkan kabızlık vakaları ciddiye alınmalıdır. Bu tür kabızlık vakalarının altında çok daha ciddi bir hastalığın bulunabileceğini ifade etmek gerekir. Ayrıca, ailesinde kolon kanserine ya da inflamatuvar bağırsak hastalığına rastlanan insanlar için durum daha ciddidir. Bu noktada, kabızlığın altında yatan neden ortaya çıkarılmalıdır. Ardından, tedaviye başlanmalıdır.

Bilgi Al

     

    Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

    Kabızlık; kendisini tahmin edebileceğiniz üzere birtakım belirtiler ile gösterir. Kabızlık belirtileri şu şekilde özetlenebilir:

    • Tuvalete çıkma sayısının azlığı
    • Tuvalet sırasında yaşanan zorlanma hissi
    • Hem sert hem de çok küçük dışkıya rastlanması
    • Tuvalet ihtiyacının ardından bağırsakların tam olarak boşalamaması hissi ve göbek şişkinliği

    Yukarıdaki faktörler; yaygın kabızlık belirtileri arasındadır. Bunun yanı sıra, bazı insanlar; tuvalet sırasında bağırsakları boşaltmak adına göbeğe veya karın bölgesine el ile bastırma ihtiyacı hissederler. Ayrıca, parmak ile yardımcı olma gereği duyanlar da vardır. Bunlar da kişinin kabız olduğunun göstergesidir. Kabızlık; bazı durumlarda çok daha ciddiye alınması gereken bir sorundur. Klasik kabızlık vakalarının yanı sıra şiddetli karın ağrısına ve kramplara rastlanıyorsa, hiçbir şekilde tuvalet ihtiyacı karşılanamıyorsa ve gaz çıkarılamıyorsa durumun çok daha ciddi olduğunu dile getirmek gerekir. Bu gibi hallerde, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

    Kabızlık; her insanda benzer belirtiler ile ortaya çıkmaz. Dışkıda kana rastlanan, istemsiz kilo kayıplarının söz konusu olduğu, bağırsak hareketlerinin şiddetli ağrıyı meydana getirdiği vakalarda doktora gitmek şarttır. İki haftadan daha uzun süren kabızlık vakalarında da tıbbi yardım alınmalıdır. Son olarak, dışkının şekli, boyutları ve kıvamı; eskiye kıyasla değiştiyse durumun ciddi olduğunu vurgulamak gerekir. İnsanlar; bir türlü bitmek bilmeyen kabızlıktan kurtulmak adına doktora başvururlar. Bu noktada, doktor; kabızlığı ortaya çıkaran nedeni bulmak adına birtakım testlerden yardım alır. Hormon seviyesini kontrol etmeye yarayan kan testleri, makat kaslarını kontrol etme işlevine sahip olan testler, bağırsak hareketlerini izleyen testler, kolon tıkanıklıklarının var olup olmadığını anlamaya yarayan testler; kabızlığın nedenini ortaya çıkarmak adına işe yarayacak türden testlerdir. Doktor; kişinin bağırsak hareketleri, diyeti ve dışkının özellikleri gibi faktörleri dikkate alarak kabızlığın nedenini belirler.

     

    Kabızlık Tanı ve Tedavi Yöntemleri

    Kabızlık; daha önce de belirttiğimiz üzere farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Bu noktada, tedavisinin sorunsuz ve faydalı olabilmesi adına kabızlığı ortaya çıkaran nedenlerin tanımlanması gereklidir. Doktor; hastanın dışkılama sıklığını ve tıbbi öyküsünü dinleyerek sürece başlar. Bir sonraki aşamada, fiziki muayeneye geçilir. Bilhassa anorektal bölgenin parmak ile muayene edilmesine ihtiyaç duyulur. Bu işlem; kabızlığı ortaya çıkaran nedeni bulma konusunda bir hayli faydalıdır. Bunun yanı sıra, endoskop adı verilen bükülebilir ışıklı bir alet ile kalın bağırsağın tetkik edilmesi de oldukça faydalıdır. Bilhassa kabızlığa sebep olan tümörlerin, poliplerin ve divertikül hastalıkların tespiti önemlidir. Bu süreçte, anatomik bir soruna da rastlanabilir. Bu gibi hallerde, söz konusu anormalliğin ortadan kaldırılması adına çalışılır.

    Kabızlığın teşhis edilmesinde farklı testlerden yararlanılabilir. Anüs ve rektumun fonksiyonlarını değerlendirmeye yarayan fizyolojik testler muhakkak işe yarayacaktır. Bu tür testler; dışkılama sırasında anüs ve rektumun işlevlerini incelemeye yarar. Bilhassa görüntüleme yöntemleri ile dışkılamayı kontrol eden anüs kaslarının reflekslerine dair incelemeler gerçekleştirilir. Yapılan testlerin ardından kabızlığı ortaya çıkaran herhangi bir yapısal ve fonksiyonel sebebe rastlanmadığı takdirde bu sorunun özel bir durumun sonucu olmadığına kanaat getirilir. Bir başka deyişle, posasız beslenme ve hareketsizlik gibi nedenlerin kabızlığı ortaya çıkardığı düşünülür. Doktor; hastanın beslenme ve egzersiz ile sağlığına kavuşacağına dair yorumlar yapar. Ancak, bazı vakalarda durumu yaşam tarzı ile açıklamak mümkün değildir. Bu gibi hallerde, kabızlığın altında yatan nedeni bulmak adına kolonoskopi gibi ileri inceleme yöntemlerine başvurulur. Her ne kadar çok az rastlansa da kolon kanseri hastalığının belirtilerinden birisinin de kabızlık olduğunu dile getirmek gerekir.

    İnsanlar; Google’da kabızlık nasıl geçer sorusuna cevap ararlar. Bu noktada, kabızlığın herhangi bir ciddi tedaviye gereksinim duymadan kendiliğinden geçen bir hastalık olduğunu söylemeliyiz. İnsanlar; lifli gıdalar tükettikleri ve eskiye kıyasla daha çok egzersiz yaptıkları takdirde kabızlıktan kurtulabilirler. Bunun yanı sıra, insanların tuvalete zaman ayırmaları önemli bir husustur. Bir başka deyişle, tuvalet ihtiyacı; stressiz ve acelesiz bir şekilde karşılanmalıdır. Bilhassa tuvaleti gelenlerin beklememeleri ve bu ihtiyaçlarını bir an önce gidermeleri gereklidir. Birçok kişi; kabızlığı ortadan kaldırmak adına müshil kullanımının işe yarayıp yaramayacağını merak eder. Müshil; kısa vadede semptomları iyileştirebilir. Fakat, sürekli olarak kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü, müshillerin yan etkileri mevcuttur. Bu yüzden, müshil kullanmayı düşünenlerin öncesinde muhakkak doktora danışmaları gerekir. Ayrıca, ilaç prospektüsünde yazan talimatlar dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Müshil veya beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile geçmeyen kabızlık vakaları için vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Hastaya çok daha güçlü kabızlık ilaçlarının verilmesi gerekli hale gelecektir.

    Çetin Altunal Ödül

    2021 Yılı Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

    Direkt iletişime geçmek için;
    Tel : +90 (212) 706 87 97
    Mail : [email protected]

    Kabızlığa Ne İyi Gelir?

    Kabızlık; birçok insanın nasıl olsa geçer düşüncesi ile baktığı bir rahatsızlıktır. Ancak, kişinin hayat tarzında birtakım değişiklikler yapmadığı takdirde bu sorun ile uzun bir süre karşılaşması söz konusudur. Hatta, kronik kabızlık meydana gelebilir. Birçok kişi; kabızlık nasıl geçer sorusuna cevap ararken bilhassa kabızlığa iyi gelen yiyecekleri merak ediyor. Gelin, kabızlığı önleyebilecek türden yiyeceklerden bahsedelim!

    • Kabızlık ile karşı karşıya olanların daha çok su içmeleri şarttır. Hasta; günde iki, üç veya dört bardak daha fazla su içmelidir. Daha çok su içmek; kabızlığın ilaç kullanmadan ortadan kaldırılması açısından en iyi seçenek olacaktır.
    • Kabızlıktan şikayet edenlerin daha dikkatli bir şekilde beslenmeleri şarttır. Bilhassa sabah saatlerinde güne ılık sıvı tüketimi ile başlanmalıdır. Ayrıca, meyve ve sebze de günlük diyet içerisinde kendisine kesinlikle yer bulmalıdır. Kepekli tahıl ve kuru erik; muhakkak tüketilmesi gerekenler arasındadır.
    • Kişinin beslenmesinin yanı sıra dikkat etmesi gereken farklı hususlar mevcuttur. Bilhassa daha çok egzersiz yapması şarttır. Hatta, sağlıklı bir yaşam adına haftanın dört günü muhakkak egzersiz yapılmalıdır. Vücudun hareket ettirilmesi; bağırsak kaslarının da hareketi anlamına gelir.
    • İnsanlar; farklı faktörlerden dolayı gün içerisinde tuvalete gidecek zaman dahi bulamazlar. Bilhassa yoğun iş hayatı insanların tuvalet ihtiyaçlarını dahi ertelemelerine neden olur. Ancak, sağlık; her şeyden önemlidir. Tuvaleti gelenlerin bu ihtiyaçlarını asla ertelememeleri gereklidir. Aksi takdirde, kabızlık gibi ciddi bir sorun ile karşılaşabilirler.
    • Müshil ve laksatif kabızlığa iyi gelir. Piyasada çok sayıda müshil vardır. Eczanelerden reçetesiz olarak satın alınan bu ilaçların hangisinin işe yarayacağını belirlemek adına doktora danışılmalıdır. Lif takviyeleri de işe yarayabilir.
    • Dışkı yumuşatıcılar; kabızlık sorunu ile karşı karşıya olanlar için ideal seçeneklerden birisidir. Adından da tahmin edilebileceği üzere dışkıyı nemlendirerek yumuşatmaları söz konusudur.

    Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

    Kabızlık; yetişkinler kadar bebeklerin ve çocukların da karşılaştığı bir sorundur. Anneler; bebeklerinin kabız olduğunu fark ederler. Bebeklerde kabızlık; çocuklardakine kıyasla daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bebeklerin karın bölgesinde şişlik, sertlik ve kasılma; kabızlık belirtisi olarak tanımlanır. Ayrıca, bebeğin bağırsak hareketleri sırasında ağlaması ve kendisini gün içerisinde huzursuz hissetmesi de bu sorunun belirtileri arasındadır. Anüs çatlakları, kanama, küçük ve sert dışkı, bebeğin dışkılamayı reddetmesi de sorunun ciddi olduğunu ortaya koyar.

    Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir sorusunun cevabı çok fazla merak edilir. Bu noktada, bebeklerin gün içerisinde bol miktarda sıvı alması önem taşır. Bilhassa ek gıdalara başlayan bir bebek için meyve suyu tercih edilebilir. Ayrıca, elma, kuru erik, armut ve bezelye püresi de lif bakımından zengin olmalarından mütevellit günlük diyet içerisinde kendisine yer bulabilir. Bebeklerde kabızlığı önlemek adına dikkat edilmesi gereken bir diğer husus egzersizdir. Bilhassa bağırsak hareketlerini tetiklemek adına bebeğin bacaklarını bisiklet sürer gibi hareket ettirmek tercih edilebilir. Anneler; bebeklerin karınlarına tek elle, yumuşak dairesel hareket ile masaj yaparak da onu rahatlatabilirler. Uzmanlar; bebeklere ılık banyo yaptırılmasının faydalı olacağını ifade ederler. Son olarak, anal bölgeye fitil veya gliserin uygulamasının yapılması da işe yarayabilir.

    Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?

    Çocuklar; farklı sorunlardan dolayı kabızlık sorunu ile karşı karşıya gelebilirler. Yeterli su tüketmeyen, tuvalete gitmeyi erteleyen, başta stres olmak üzere çeşitli psikolojik sorunların etkisinden kurtulamayan, yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip olan çocuklarda sıklıkla kabızlık vakalarına rastlanır. Ayrıca, makatta oluşan çatlaklar ve hormon bozuklukları da çocuklarda kabızlık vakalarının nedenleri arasında gösterilebilir. Çocuklarda kabızlığı önlemek adına yapılması gerekenlerden şu şekilde bahsedilebilir:

    • İnek sütü kabızlığa neden olur. Bu yüzden, çocuklar; inek sütü yerine keçi sütü tüketmelidirler.
    • Beyaz ekmek; sağlığa zararlı etkileri ile dikkat çeker. Sıklıkla tüketilmesi kabızlık sorununu ortaya çıkarır. Bu yüzden, çocuklar; beyaz ekmekten ziyade tam buğday ekmeği tüketmelidirler.
    • Şekerli yiyeceklerin de kabızlığa sebep olduğu bilinir. Bu yüzden, tüketilmeleri tavsiye edilmez.
    • Makarna ve pirinç pilavı; Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında bulunur. Her evde kendisine yer bulan bu iki yemeğin fazla tüketilmesi halinde kabızlık vakalarına rastlanır. Uzmanlar; bulgur pilavının tercih edilmesini söylerler.
    • Kabızlığı önlemek adına bağırsak florasının düzenlenmesi şarttır. Bu noktada, ev yapımı yoğurt, yoğurt çorbası ve kefir de bu amaç doğrultusunda tüketilmesi gereken besinler arasında bulunur.
    • Beslenme düzeninin değiştirilmesi adına çocukların diyetine orman meyveleri ve posalı lifli sebzeler eklenmelidir. Ayrıca, hem kuru meyveler hem de onlardan elde edilmiş farklı gıdalar da tüketilebilir.
    • Beslenme kadar egzersiz de önem taşır. Bu noktada, çocukların spor yapmaları gereklidir. Aileler; çocuklarını spor yapmaya teşvik etmelidirler. Bilhassa hareketsiz çocuklar için aktivite alanı yaratılmalıdır.
    • Takdir edersiniz ki, çocuklar; başta kola olmak üzere asitli içecekleri çok severler. Fakat, bu içeceklerin sürekli tüketilmesi birtakım sorunları beraberinde getirir. Asitli içecekler de birçok yiyecek ve içecek gibi kabızlığa sebebiyet verebilir. Bu noktada, çocuklar; asitli içeceklerden kesinlikle uzak tutulmalıdırlar.
    • Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bir türlü geçmeyen kabızlık vakalarında doktora gidilmelidir. Çocuklar; yetişkinlere kıyasla kabızlıktan daha kolay kurtulurlar.

    Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir?

    Hamilelik; bir kadının başına gelebilecek en güzel şeylerden birisidir. Ancak, gebelik; zevkli olduğu kadar sıkıntılı bir dönemdir. Bilhassa hormonların değişimi; kadınları olumsuz etkiler. Bu yüzden, kadınların tuvalet alışkanlıklarında birtakım farklılıklara rastlanır. Huzursuz ve şişkin hissetme gibi sorunlar meydana gelir. Kabızlık; gebelik dönemi içerisindeki kadınları olumsuz etkiler. Birçok kadın; kabızlık yüzünden hali hazırda zor olan bu dönemi daha da kötü geçirir. Gebelikte kabızlığın nedenleri şu şekilde özetlenebilir:

    • Gebelik hormonunun bağırsak hareketlerini yavaşlatması
    • Gebeliğe bağlı olarak kilo alımı
    • Demir ilaçları
    • Kişinin bünyesinin kabızlığa yatkın olması
    • Düzensiz beslenme alışkanlıkları

    Hamilelikte kabızlık; kadınların psikolojilerini de olumsuz etkiler. Bu durumu ortadan kaldırmak adına yapılması gerekenlerden şu şekilde bahsedilebilir:

    • Sebze ve meyve tüketimi; kabızlıktan kurtulmak isteyenlerin imdadına yetişir. Bilhassa pişmemiş sebze ve meyvelerin çok daha faydalı olacağı dile getirebilir.
    • Gebelik dönemindeki kadınların nasıl beslendiği son derece önemlidir. Bu noktada, sık ama az yeme seçeneği tercih edilmelidir. Bilhassa öğün atlamamak gerekir. Ayrıca, yiyeceklerin iyice çiğnendikten sonra yutulması şarttır.
    • Kuru meyve; kabızlığa oldukça iyi gelir. Bu noktada, kuru meyvelerden hazırlanan şekersiz komposto tüketilebilir. Bu sayede, hem sıvı ihtiyacı karşılanır hem de bağırsaklar çalıştırılır.
    • Birçok kadın; gebelik döneminde de bitki çayı içmeye devam eder. Ancak, bitki çayı; her ne kadar sıvı ihtiyacını karşılasa da vitamin ve mineral emilimine engel olur. Bu yüzden, bağırsak tembelliği gibi ciddi bir sorun ile karşılaşılır. Bitki çayları; gebelik dönemini daha da sıkıntılı hale getirebilir.
    • Lifli gıdalar; kabızlık vakalarında hayat kurtarıcı özelliktedir. Bilhassa yulaf ezmesi, tahıllı besinler ve buğday kepeği gibi yiyeceklerin lifli yapılarından dolayı kabızlığa iyi geldiğini söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra, kuru baklagillerin tüketimi de kabızlık yaşayanlara tavsiye edilir.
    • Kırmızı erik; hamilelikte kabızlık sorununu ortadan kaldırabilecek türden bir meyvedir. Kuru erik veya erik suyu tüketilmesi; kabızlığı önlemek adına doğru bir seçenek olacaktır.
    • Bol su tüketmek; gebelik dönemindeki kadınlara çok iyi gelecektir. Kabızlığı önleyici etkisi de mevcuttur.
    • Son olarak, zor bir dönemden geçen hamile kadınların yürüyüş ve egzersizlerini aksatmamaları şarttır. Doktor kontrolünde gerçekleştirilen fiziksel aktiviteler sayesinde metabolizmayı hızlandırmak mümkün hale gelir.

    Katıldığım TV Programları

     

    Kabızlık Nasıl Geçer?

    Kabızlık; doğru eylemler gerçekleştirildiği takdirde ortadan kaldırılabilecek bir sorundur. Bu noktada, kabızlığı önlemek ve tedavi etmek adına yapılması gerekenler şu şekilde özetlenebilir:

    • Zeytin; kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunur. Kabızlığı ortadan kaldırmak adına zeytin tüketilebilir. Bilhassa zeytinin üzerine kekik ve zeytinyağı konularak tüketilmesi gereklidir. Bu sayede, kabızlıktan kısa sürede kurtulmak mümkün hale gelecektir. Bunun yanı sıra, aç karnına bir tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek de doğru olacaktır.
    • Dışkıyı yumuşatmak oldukça önemli bir husustur. Bu noktada, kavun, erik ve elma gibi meyveler sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü, bu tür meyvelerin doğal laktasif içerikleri vardır. Ayrıca, doktordan onay alındığı takdirde dışkı yumuşatan ilaçlar da kullanılabilir.
    • Kabızlık gibi ciddi bir sorundan kurtulmak isteyenlerin bilhassa sebze tüketmeleri şarttır. Bu noktada, ıspanak, enginar, pırasa ve kereviz gibi sebzeler tüketilebilir. Bunun yanı sıra, baklagiller de muhakkak diyet listesinde kendisine yer bulmalıdır. Ayrıca, lif bakımından zengin keten tohumu da tüketildiği takdirde insanların daha çok tuvalete çıkacaklarını dile getirmek gerekir. Mercimek, fasulye ve bezelye de bağırsakları çalıştırıcı özelliği ile bilinir.
    • Kabızlıktan şikayet eden insanlar; bağırsakları en hızlı ne çalıştırır sorusuna cevap ararlar. Bu noktada, başta kivi, armut, kuru erik gibi meyvelerin yanı sıra yoğurt da tüketilmelidir.
    • Yukarıdakilerin hepsini uygulayan ancak halen daha kabızlık sorunundan kurtulamayan insanların durumu tahmin edebileceğiniz üzere oldukça ciddidir. Bu insanların vakit kaybetmeden doktora gitmeleri gereklidir. Çünkü, kabızlığın altında farklı bir neden yer alıyor olabilir. Barsak sendromu, yeme bozuklukları, gebelik, kolon kanseri gibi etmenlerden dolayı kolay kolay geçmeyen kabızlık vakalarına rastlanabilir.

    Kabızlığa iyi gelen yiyecekler kadar bu soruna sebebiyet veren yiyeceklerin de bilinmesi gereklidir. Bu noktada, kabızlık sorunu olanların tüketmemesi gerekenler arasında muz, makarna, pirinç lapası, pilav ve fast food yiyecekler yer alır. Buna ek olarak, fazla tüketildiği takdirde sütün de kabızlığa neden olduğu bilinir. Ayrıca, fazla kafein tüketmemek de şarttır.

     

    Kabızlık Tedavi Edilmezse Nelere Sebep Olur?

    Kabızlık; bilhassa uzun süre geçmeyen vakalarda doktora gidilerek tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bazı insanlar; bu sorunu dile getirmeye çekinmelerinden mütevellit herhangi bir tıbbi yardım almadan sorunun kendiliğinden geçmesini beklerler. Fakat, tedavi edilmeyen kabızlık vakaları; kişinin başına daha büyük işler açabilir. Kabızlık; kişinin tuvalet ihtiyacı sırasında ıkınması olarak bilinir. Sürekli ıkınma; anal çatlak, basur ve makat sarkması gibi sorunlara neden olur. Bunun yanı sıra, dışkı; bir süre sonra katılaşabilir. Bu durum; barsak tıkanmasına sebep olabilir. Hatta, barsak delinmesi gibi ciddi bir soruna da rastlanabilir. Ayrıca, kabızlık; daha önce de ifade ettiğimiz üzere başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Kabızlığın altında yatan neden belirlenmediği takdirde kişinin durumu ciddileşebilir. Bu konuyu bir örnek ile açıklamak mümkün! Kolon hastalıklarının belirtilerinden birisi de kabızlıktır. Bu gibi vakalarda, kabızlığın sebebinin bulunamaması; kolon hastalıklarının da ilerlemesine neden olur.

    Kabızlık tedavisinden korkmaya gerek yoktur. Birçok kişi; yanlış ıkınma veya dışkılama tarzındaki işlevsel bozukluklar yüzünden kabızlık sorunu ile karşı karşıya gelir. Bu noktada, bu tür bozukluklar tedavi edilmelidir. Ardından, en son teknolojiyi temsil eden uygulamalar ile tedavi edilmeleri şarttır. Fıtık sebebiyle ortaya çıkan kabızlık vakalarında cerrahi seçeneklere başvurulması şarttır.

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.