Dil Seçiniz
kilo vermeye hazır mısınız

Kilo Vermeye Hazır Mısınız?

Kilo verme süreci uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Bu sürece hazır olmanız, başarı ihtimalini arttıracaktır. Hazır olmadan başlarsanız, sürecin başarısız olma ihtimali artar. O yüzden kendinize dürüst olup, durumu objektif değerlendirmelisiniz. Aşağıdaki soruları kendinize sorun ve cevaplarınızı analiz edin.

1-Uzun Vadeli Yaşam Tarzı Değişiklikleri Yapmaya Hazır mısınız?

Başarılı bir kilo kaybı; için uzun vadeli, kalıcı ve sürdürülebilir yaşam tarzı değişikliklerine bağlıdır. Kilo kaybı için düşük kalorili sağlıklı yiyecekler yemek ve hayatınıza fiziksel aktivite eklemek oldukça önemlidir. Eskiden tükettiğiniz yüksek kalorili yiyeceklere veda etmeli ve hayatınıza günlük 45-60 dk belki daha fazla fiziksel aktivite eklemelisiniz.

Bu değişiklikler için sizi motive eden bir nokta bulun ve ona odaklanın. Daha fit bir vücut, daha sağlıklı bir beden gibi bir motivasyon noktası size yardımcı olacaktır.

2-Hayatınızda Sürece Olan Dikkatinizi Dağıtacak Etkenler Var mı? Onları Uzaklaştırdınız mı?

Evlilik sorunları, aile sorunları, mali sorunlar, iş sorunları gibi sürece konsantre olmanıza engel sorunlar varsa, önce bu sorunları çözmek daha doğru olabilir. Sorunlarınıza bağlı, sürece uyumunuz bozulabilir.

hedefleriniz gerçekçi mi

3-Hedefleriniz Gerçekçi mi?

Sağlıklı kiloya ulaşmak ve bunu korumak ömür boyu süren bir süreçtir. Hedefleriniz gerçekçi olmalı ve bu hedeflere ulaşmak için sabırlı olmalısınız. Kilo verim beklentiniz gerçekçi olmazsa, başarısızlık hissi süreci olumsuz etkileyecektir. Hayatınızda sürdürülebilir olmayan radikal değişiklikler, kalıcı kilo kilo kaybına fayda sağlamayacaktır.

4-Yemekle İlgili Duygusal Sorunlarınızı Tanımladınız mı? Bu Sorunlarla Baş Etmeye Hazır mısınız?

Duygularınız genellikle yemek alışkanlıklarınız ile iç içedir. Öfke, stres, can sıkıntısı, üzüntü gibi durumlar duygusal yemeyi tetikleyebilir. Bu nedenle bu durumları tanımlayıp, bunlarla baş etmenin yollarını bulmalısınız. Gerekirse bu aşamada bir psikolog ya da psikiyatristten destek almalısınız.

Online Randevu/Bilgi Al

    5-Süreçte Destek Alabileceğiniz Biri Var mı?

    Kilo verme sürecinde zaman zaman bunalarabilir ya da sıkılabilirsiniz. Böyle dönemlerde size destek olacak, motive olmanızda size destek olacak bir arkadaş ya da yakınınızın olması faydalı olabilir. Eğer böyle biri yoksa motivasyon grupları ya da kilo vermeye çalışan bir arkadaşınızla aynı anda sürece başlamak faydalı olabilir. 

    kilo verme sürecini benimsediniz mi

    6-Kilo Verme Sürecini Benimsediniz mi?

    Eğer süreci benimsemeden başlarsanız, size önerilecek kurallara uymamak için bahaneler uydurma ihtimaliniz artar. Bunun yerine yeni yaşam tarzını ve bu sürece sadık kalma fikrini benimsemeye çalışın. Daha az kilolu olduğunuzda, daha rahat hareket ettiğinizde ya da daha dar kıyafetler giydiğinizde nasıl hissedeceğinizi düşünün. Bu fikirlere konsantre olun. Yol boyunca kilo verdikçe çevrenizden alacağınız olumlu iltifatları düşünün.

    Eğer bu soruların çoğuna evet yanıtı verdiyseniz artık kilo verme sürecinize başlayabilirsiniz, fakat hayır yanıtları veriyorsanız süreci gözden geçirin. Hayır dediğiniz soruların cevabını evet yapmanın yollarını düşünün ve evet yanıtı verene kadar sorunu çözmeye odaklanın.

    Unutmayın kilo vermek ve kiloyu korumak için öncelikle kendinize dürüst olmalı, size önerilen sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite kurallarına tam uyum içinde olmaya hazır olmalısınız. Kilo verme sürecinde beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarınızı değiştirmek zaman alacaktır fakat istikrarlı şekilde tekrarlandığında hayatınızın bir parçası olması hiçte zor değildir.

    Sürdürülebilirlik için gerçek hayatla uyumlu bir süreç gerekir.

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.