Dil Seçiniz
Laparoskopik fıtık ameliyatı nedir?

Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Nedir?

Fıtık; birçok insanın karşılaşmış olduğu son derece ciddi bir hastalıktır. Karın duvarındaki kasların zayıflaması sonucu bir organ veya dokunun karın boşluğundaki zayıf noktadan çıkarak fıtık oluşturması söz konusudur. 

Fıtıkların ortaya çıkmasının birden çok sebebi vardır. Her şeyden önce, kendiliğinden ortaya çıkmalarına rastlanır. Bunun yanı sıra, travmaya bağlı olarak ortaya çıkmaları da söz konusudur. Son olarak, geçmişteki ameliyat bölgelerinde bulunan kesiler sonucu fıtık oluşmasına rastlanır. 

Fıtıktan kurtulmak isteyenler için en iyi seçeneklerin başında laparoskopik fıtık ameliyatı geliyor. 

Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Nedir? 

Fıtık sorunuyla karşı karşıya kalan insanların aklında laparoskopik fıtık ameliyatı nedir sorusu bulunuyor. Kapalı ameliyat olarak da ifade edilebilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilir. Karnın alt kısmına yapılan üç adet kesi ile gerçekleştirilen bir işlem olmakla beraber laparoskopi teknolojisinin ve uygun yamanın kullanılması söz konusudur. 

Fıtık; karın duvar zarının zayıf olması sonucu ortaya çıkan ciddi bir sorundur. Bu nedenden dolayı oluşan yırtıktan karın içi dokuların dışarı çıkması olarak da tanımlanabilir. Öksürme, hapşırma, zorlanma ve ıkınma gibi durumlarda gelişir. Ayrıca, kişinin yatar pozisyonda olduğu hallerde ortadan kaybolmasına rastlanır. 

Fıtığın en kısa sürede tedavi edilmesi şarttır. Aksi takdirde, yırtık genişler. Bir başka deyişle, fıtık derecesi artar. Fıtık; herhangi bir beslenme programı veya egzersiz ile düzelebilecek bir rahatsızlık değildir. Cerrahi müdahale şarttır. Fıtık; ağır egzersiz, sigara kullanımı kaynaklı öksürük, genetik etmenler, kronik kabızlık, prostat yüzünden ortaya çıkan hastalıklar, öksürük dolayısıyla gelişen akciğer hastalıkları, geçmiş yıllarda fıtık oluşan bölgede ameliyat geçirilmesi gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. 

Laparoskopik fıtık ameliyatı sırasında bölgede küçük deliklerin açılmasına rastlanır. Söz konusu deliklerden kamera kılavuzluğunda uygulanan bir ameliyattır. Geçmiş yıllarda fıtık tedavisinde daha çok açık ameliyat yöntemi tercih ediliyordu. Fakat, açık ameliyat yönteminin birtakım dezavantajları söz konusu idi. Her şeyden önce, kanama ve enfeksiyon risklerine rastlanıyordu. Bunun yanı sıra, hastanın ameliyat sonrası çok uzun bir sürede iyileşmesi söz konusu idi. Ayrıca, açık ameliyat; bazı durumlarda konforlu olmayan şartlar altında gerçekleştiriliyordu. 

Neden Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Tercih Edilmelidir? 

Laparoskopik fıtık ameliyatı; avantajlı bir seçenek olsa da herkes için uygun değildir. Bilhassa geçmiş yıllarda rahim ameliyatı ve açık prostat cerrahisi geçiren kişilere tavsiye edilmez. Ayrıca, laparoskopik fıtık ameliyatının genel anestezi altında uygulanmasından kaynaklı sağlık durumu genel anesteziye uygun olmayan kişilerin de bu ameliyattan faydalanması söz konusu değildir. Son olarak, fıtığın çok büyük veya boğulmuş olduğu hallerde de genellikle açık ameliyat tercih edilir. 

Birçok kişinin aklında neden laparoskopik fıtık ameliyatı tercih edilmeli sorusu yer alıyor. Her şeyden önce, hastanın ameliyatın ardından çok daha az ağrı hissetmesi söz konusudur. Buna ek olarak, ameliyat sonrasında gözle görülür bir ize rastlanmaz. Hasta; ameliyatın ardından eski hayatına olabilecek en kısa sürede döner. Bilhassa tekrarlayan fıtık vakalarında çok daha konforlu bir tedavi sürecine rastlanır. Burada size uygun tedaviyi muayeneniz sonrası doktorunuz size önerecektir.

Laparoskopik fıtık ameliyatı; genel anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyat olmakla beraber hasta operasyondan 3-4 saat sonra ayağa kalkabilir. Yemek yemesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ciddi bir sorun olmadığı takdirde ertesi gün hastaneden taburcu olur. Ayrıca, bu ameliyat sırasında genellikle eriyen dikişler kullanılır. Bu sayede, herhangi bir dikiş alma işlemine de ihtiyaç duyulmaz. 

Laparoskopik fıtık ameliyatı avantajları

Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Avantajları

Fıtık ameliyatı olmak isteyenlerin aklında açık ve kapalı ameliyat seçeneklerinden hangisinin daha avantajlı olduğuna dair birtakım soru işaretleri bulunuyor. Laparoskopik fıtık ameliyatı avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Karın duvarına açılan üç adet delikten söz konusu bölgeye girilir. Kamera ile bölgenin en ince ayrıntısına kadar görüntülenmesi söz konusudur. Özel cihazlar yardımıyla gerçekleştirilen bir ameliyattır. Bir başka deyişle, laparoskopik fıtık ameliyatında başarı oranı oldukça yüksektir. 
  • Hasta; ameliyatın ardından eski hayatına en kısa sürede dönebilir. 
  • Büyük ameliyat kesisine rastlanmaz. 
  • Ameliyat sırasında yama kullanılması nedeniyle bilhassa kasık bölgesinde herhangi bir ağrı veya gerginliğe rastlanmaz. 
  • Hasta; ameliyatın ardından ciddi bir ağrı ile karşılaşmaz. Ertesi gün taburcu olmakla beraber 5-7 gün sonra iş hayatına dönmesi söz konusudur. 

Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Dezavantajları

Laparoskopik fıtık ameliyatı dezavantajları denildiği zaman akla ilk olarak maliyet geliyor. Bu ameliyat; özel cihazların kullanılmasından dolayı açık ameliyata kıyasla daha pahalıdır. 

Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Laparoskopik fıtık ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Hastanın sigara içmemesi gerekir. Çünkü, sigara; öksürüğe sebep olur. Öksürük; fıtığın tekrarlama riskini ortaya çıkarır. 
  • Hastanın ağır kaldırmaktan ve ağır sporlar yapmaktan ivedilikle uzaklaşması gerekir. 
  • Ameliyat geçiren kişi; ideal kilosunu korumalıdır. Düzenli ve dengeli beslenmelidir. Sık ama az yemek yemelidir. Yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. 
  • Kabızlığa sebep olacak türden yiyecekler tüketilmemelidir. Lifli besinler tüketilmelidir. 

Fıtık; yalnızca cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Bu noktada, hastaya fıtık teşhisi konmasının ardından tedavi sürecinin ertelenmesi ciddi bir hata olacaktır. Çünkü, tedavi yapılmadığı takdirde fıtığın sıkışması, boğulması veya karın duvarı zarındaki yırtığın büyümesi gündeme gelebilir. Sonuç olarak, alanında uzman bir cerraha başvurulması ve teşhis ve tedavi süreçlerinde doktor önerilerinin dışına çıkılmaması gerekir. 

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.