Dil Seçiniz

Meme Kanserim Hangi Evrede Erken mi Geç mi?

Meme kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak hem bu hastalığı erkenden yenebilmek hem de gerekli tedbirleri alabilmek için çok önemlidir. Yapılan işlemlerden sonra eğer kişinin kanser olduğu anlaşılırsa o zaman yapılacak ilk iş kanserin hangi evrede olduğunu belirlemek olmalıdır. Elde edilen sonuçlara göre hem tedavilere başlanabilir hem de hangi tekniklerin kullanılacağına karar verilebilir.

Meme Kanseri Evreleri Nelerdir?

Meme kanseri evreleri hakkında ne kadar bilgi sahibi olunursa o kadar doğru adımlar atılabilir. Birçok kişi bu konuda yeteri kadar bilgiye sahip olmadıkları için kurtulma ihtimalleri olmasına rağmen ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Meme kanseri tümörün büyüklüğü ve yayıldığı bölgelere göre 4 farklı evrede değerlendirilir. Bu değerlendirme sırasında tümörün boyutu, lenf nodlarına yayılıp yayılmadığı ve başka organlara yayılıp yayılmadığına bakılır.

4. Evre Meme Kanseri Tedavi Edilebilir mi?

Meme kanserinin evresine göre tedavi seçenekleri değişebilir. Kimi zaman önce cerrahi planlanırken, kimi zaman önce kemoterapi planlanır. Bu planlamaya karar verilirken tümörün çeşidi, hastalığın evresi önemli rol oynar.

Meme Kanseri Evreleri ve Tedavi Yöntemleri

Meme kanseri özellikle kadınlarda çok sık olarak görülen ve kadınların kendilerini korumaları gereken bir kanser türüdür. Farklı evreleri olan bu hastalıkta ilk evre erken teşhis ile kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. Çünkü bu aşamada tümör yayılmamıştır ve ebatları da çok küçüktür. Ancak sonraki evreler de durum değişir. Hem tümörün ebatları büyür hem de yayılması kolaylaşır. Bu sebeple uzman hekimlerden yardım almak en doğru seçim olacaktır. Meme kanserinde kullanılan tedavi teknikleri şunlardır;

  • Cerrahi tedavi
  • Radyoterapi
  • Kemoterapi
  • Hormonoterapi

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kadınlar memelerini belli aralıklar ile elleriyle kontrol etmelidirler. Memenin farklı yerlerinde oluşan sertlikler, şişkinlikler veya morarmalar meme kanseri belirtisi olabilir. Memenizde fark ettiğiniz her türlü değişiklik ya da ele gelen sertlik için bir uzmanın kapısı çalınmalı ve kendisinden yardım alınmalıdır. Meme kanseri tedavisinde en doğru adım belli aralıklar ile kontroller yaptırmak ve durumu erken teşhis ederek tedaviye en erken zamanda başlamaktır. Bu sayede çok daha ileri boyutlara varmadan risklerin önüne geçmek mümkün olabilir.

 

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.