Dil Seçiniz

Obezite Tedavisi ve Yöntemleri Nelerdir?

İnsanlar; hem genetik hem de çevresel faktörlere bağlı olarak kilo alabilirler. Fast food ağırlıklı beslenme başta olmak üzere hareketsiz yaşam tarzı ve diğer etmenler beraberinde fazla kiloları getirir. Obezite; insan vücudundaki yağ kütlesinin yağsız kütleye kıyasla normalden daha fazla olmasıdır. Ayrıca, vücut kitlesinin boy uzunluğuna göre fazla olması olarak da tanımlanabilir.

Obezite Tedavisi Nedir?

İnsanların normalden daha kilolu olması ciddi bir durumdur. Obezite; insanların sağlığını tehlikeye sokar. Aynı zamanda birden çok organı etkiler. Farklı hastalıklara sebebiyet verir. Hareketleri kısıtlar. Obezite tedavisi tek bir tanım ile açıklanamaz. Birden çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olduğu için tedavisinde de birden çok branşın görev alması söz konusudur.

Obezite tedavisi sırasında hastanın durumunun birden çok hekim tarafından değerlendirilmesi söz konusudur. Endokrinoloji uzmanı başta olmak üzere psikiyatri uzmanı, beslenme uzmanı, egzersiz danışmanı ve fizik tedavi uzmanı bir araya gelir. Ayrıca, hastaya gerekli olduğu takdirde kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanı da müdahale eder. Bunun yanı sıra, obezite cerrahisi hususunda deneyimli genel cerrahi uzmanlarının da hastanın durumunu değerlendirmesi gerekebilir.

Obezite Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Vücut kitle endeksi otuzun üzerinde olan kişilere obez denilir. Bunun yanı sıra, 35-40 arasında olanlara ise morbid obez adı verilir. Her iki kategorideki insanların da bir an önce tedavi olmaları gereklidir. Aksi takdirde, tedavi edilmeyen obeziteye bağlı olarak hayati tehlikesi olan farklı hastalıklar ile karşılaşırlar.

Obezite tedavisi ilk aşamasında hastaya bir uzman eşliğinde diyet uygulanır. Hasta; ilk olarak diyet ve egzersiz ile kilo vermeye çalışmalıdır. Ancak, diyet ve egzersiz her zaman işe yaramaz. Hasta; bu yöntem ile kilo verse dahi bir süre sonra söz konusu kiloları geri alabilir. Bu noktada, hastanın genel cerrahi seçeneklerine başvurması gerekli hale gelir.

Obezite Tedavisinde Cerrahi Müdahale Nedir?

Obezite cerrahisi; hastanın diyet ve egzersiz gibi yöntemler ile kilo veremediği hallerde gündeme gelir. Cerrahi operasyon öncesinde hastanın genel sağlık durumu dikkate alınır. Bunun yanı sıra, cerrahın tercihine bağlı olarak hangi operasyonun uygulanacağına karar verilir. Bir başka deyişle, kişiye en uygun yöntemler ile operasyon gerçekleştirilir.

Obezite Cerrahisi Uygulamaları Nelerdir?

  • Tüp mide ameliyatı
  • Mide bypass
  • Mide gastrik bypass
  • Duedonal Switch

Söz konusu teknikler tek başına yeterli olmayabilir. Hastanın yaşam ve beslenme tarzını yeniden şekillendirmesi şarttır.

Bimodal Mide Botoksu

Yalnızca 15 dakika süren bir operasyondur. Hastanın anestezi etkisinde olduğu sırada gerçekleştirilir. Hasta; endoskopik olarak uygulanan bir işlem olmasından dolayı aynı gün içerisinde hayatına geri dönebilir. Bimodal Mide botoksu; hastanın beslenme uzmanı kontrolünde sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlar. Hastaneye yatışı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Botoks; mide endoskopisi ile hastanın midesinin farklı bölgelerine enjekte edilir. Hastanın açlık hissini azaltan, tokluk hissini artıran bir operasyondur.

Mide Balonu

Mide balonu; hastanın midesine yerleştirilir. Ardından, hava veya sıvı ile belirli bir hacme kadar şişirilir. Geçici bir kilo verme seçeneğidir. Bilhassa diyet ve egzersiz ile kilo veremeyenler için idealdir.

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı; midenin yaklaşık yüzde 80’lik kısmının alınması olarak ifade edilebilir. Midenin kalan yüzde 20’lik kısmı bir tüpü andırır. Herhangi bir riski bulunmaz. Hastanın ameliyatın ardından beslenmesine dikkat etmesi şarttır.

Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir mide balonu; son derece yeni bir teknik olmakla beraber hastanın midesine balon takılmasıdır. Hasta; söz konusu balon sayesinde sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo verebilir.

Kaynakça:

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.