Dil Seçiniz

Pankreas Nedir?

Pankreas, karın içinde midenin arka tarafında konumlanan organdır. Üst karın bölgesinde olan pankreas, endokrin ve ekzokrin bez olma işlevlerine sahiptir. Başka bir deyişle, vücudun hem iç hem de dış salgı bezleri olarak görev yapar. Pankreası; mide, ince bağırsak, dalak ve karaciğer gibi organlar çevreler. Pankreasın şekilsel ve işlevsel yapısına göre üç ana bölüm vardır. Baş, boyun ve kuyruk olarak geçen bölümler pankreası meydana getirir. İç organların arasında yerleşen büyük bir salgı bezi görevi gören pankreasın, hormon ve enzim salgısındaki aktif rolü vücudun sindirim sisteminde oldukça önemlidir.

 

Pankreas Görevleri ve Özellikleri Nelerdir?

Pankreas nedir? Temelde salgı bezi olan pankreasın sindirim sistemini harekete geçiren hormonları uyaran ve enzim salgısında aktif rolü mevcuttur. Dev bir makina olan insan bedeninde pankreas sayesinde doğru zamanda kimyasalların uygun ölçülerle üretimi gerçekleşir. Böylelikle canlının iç dengesini sağlaması konusunda kilit rol oynar.

Bilgi Al

    Pankreas Nerede ve Pankreasın Canlılar İçin Önemi Ne?

    Pankreasın özelliklerine geçmeden önce pankreas nerede sorusuna yanıt vererek canlılar için önemini yavaş yavaş anlaşılır kılalım. Ortalama 15 cm ila 25 cm arasında değişen boyutuyla bu iç salgı bezi, üst karın bölgesinde yer alır. Organın net konumu, midenin arka tarafı şeklindedir. Pankreasın baş bölümü onikiparmak bağırsağına komşudur. Panreasın salt bir köprü görevinden daha çok sindirim için gerekli olan hormonları salgılayan özelliği vardır. Dolayısıyla pankreasın canlılar için, vücut sistemleri konusunda hormon ve enzim salgılamada ana rolü mevcuttur.

     

    Pankreas Ne İşe Yarıyor? Pankreas Neden Önemli?

    Pankreas, vücut için önemli hormonların salgısında etkili olan bezdir. Niteliği dolayısıyla endokrin bez ve ekzorkin bez olarak işlevleri vardır. Ekzorkin pankreas sindirim için gerekli olan enzim üretiminde etkilidir. Endokrin pankreas  vücut için gerekli olan hormonların salgılaması konusunda işlevi mevcuttur.

    Pankreasta salgılanan önemli hormonlar şu şekildedir:

    • İnsülin
    • Glukagon

    Pankreasta üretilen insülin hormonu, vücudun enerji sağlaması için şeker dengesinde rol oynar. Glukagon ise kan şekerinin düştüğü koşulda karaciğerin vücut için gerekli şekeri üretmesi için mesajları iletir.. Tüm bu hormonlar, pankreasın insan hayatı için önemine işaret etmekle birlikte pankreasın vücut için birçok farklı önemi mevcuttur.

    Pankreasta insülin direncini dengelemede sıkıntı yaşaması ve gerekli enzim üretimi konusunda yetersiz kalması pankreas hastalıklarının ana sebepleridir. Her bir hastalığın kendine göre belirtileri olmaktadır.

    Çetin Altunal Ödül

    2021 Yılı Genel Cerrahi Uzmanı Ödülü Sahibi  Çetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

    Direkt iletişime geçmek için;
    Tel : +90 (212) 706 87 97
    Mail : [email protected]

    Pankreasın Rolü: Sindirim Sistemi ve Kan Şekeri Kontrolü

    Pankreasın sindirim sistemi ve kan şekeri kontrolü konusunda farklı rolü mevcuttur. Pankreas sindirim sistemi için önemli enzimlerin salgılamaya yardımcı rol üstlenir. Öte yandan hormonların kan dolaşımına sokulmasında da etkisi vardır. Pankreasta meydana gelen aktiviteler için 2 ana foksiyondan söz etmek mümkündür:

    • Endokrin Fonksiyonu
    • Ekzokrin Fonksiyonu

    Ekzokrin pankreas, sindirim için önemli enzimleri üretmekle görevlidir. Pankreastaki sıvılar ve safranın yiyeceklerin temel bileşenlerinin sindiriminde etkisi vardır. Endokrin pankreas ise ana pankreas hormonları ile birlikte kan şekeri kontrolünde etkilidir. Pankreasta üretilen ana hormonlardan biri olan insülin hormonu, kan şekerini düşürmekte etkilidir. Öte yandan diğer bir ana hormon olan glukagon ise kan şekerini yükseltme konusunda yardımcı olur. Kan şekerinin düzenlemesinde uygun hormonlar üreten pankreasın kilit organların çalışmasında büyük rolü vardır. Bu organlar arasında insan için en önemli olan organlardan olan beyin, karaciğer ve böbrekler mevcuttur.

    Pankreas iltihabı pankreasın sindirim için salgıladığı enzimlerin pankreası sindirmeye çalışması ile ortaya çıkan hastalıktır. Böyle bir durumda enzimler pankreasta birikir ve organ bir süre sonra kendini sindirmeye başlar. Öte yandan pankreas hastalıkları arasında pankreas kanseri ve hayati problemlere yol açan farklı bozukluklar mevcuttur.

    Pankreasın Görevleri ve Hormonları: İnsülin, Glukagon ve Somatostatin

    Pankreasın görevleri arasında sindirim sisteminde etkili enzimleri üretmek dışında kan şekerini düzenleyen hormonlar mevcuttur. İnsülin ve glukagon pankreastaki ana hormonlar olarak görev yapar. İşlevsel açıdan birbirinin zıt özelliklerine sahip olan bu iki hormon, kan şekerini düzenli bir seviyede tutmakla görevlidir. İnsülin kan şekerini düşüren etkisiyle öne çıkarken glukagon kan şekerini yükseltir. Böylelikle pankreas ana hormonları ile vücudun kan şekerinin dengesi korunmuş olur.

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.