Dil Seçiniz
Safra kesesi polipleri

Safra Kesesi Polipleri

Safra Kesesi Polibi Nedir?

Safra kesesi polibi safra kesesi içinde, safra kesesi duvarına yapışık olan çıkıntılardır. Çoğu safra kesesi polipleri, başka nedenlerle yapılan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans (MR) gibi tetkiklerle tesadüfen saptanır. Bu polipler gerçek polip olabileceği gibi kolesterol birikintilerinin oluşturduğu yalancı polip görüntüsü de olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Neden Olur?

Gerçek  safra kesesi polibi oluşumu ile ilgili birkaç risk faktörü olabileceği bilimsel çalışmalarda belirtilmektedir. Ailesel polipozis, Gardner Sendromu, Hepatit B, Peutz-Jeghers gibi bazı hastalıkların polip oluşumu ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Safra sıvısındaki kolesterol ya da safra tuzları yoğun olduğunda da kolesterol topları oluşarak, safra kesesi duvarına yapışabilir ve yalancı poliplere neden olabilir.

Bu durum ayrıca safra kesesi taşı oluşumuna da neden olabilir. Safra kesesi taşı oluşumuyla ilişkili olduğu bilinen; obezite, kadın cinsiyet, kilo kaybı ve diyabet gibi durumların safra kesesi polibi oluşum riskini arttırdığı gösterilmemiştir.

Online Randevu/Bilgi Al

    Safra Kesesi Polipleri Tehlikeli midir?

    Safra kesesi poliplerinin büyük çoğunluğu kolesterol polipleridir ve kanserleşme potansiyelleri yoktur. Nadir olan kısmı ise kanserleşme potansiyeline sahip olan poliplerdir. Birlikte var olan safra kesesi taşları varsa pankreatit, safra kesesi iltihabı, safra yolları iltihabı, tıkanma sarılığı gibi hastalıkların oluşması söz konusu olabilir. Bu durumlar hayatı tehdit edebilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi planlaması önemlidir.

    Safra Kesesi Polipleri Ne Kadar Zamanda Büyür?

    Safra kesesi poliplerinin büyüme süresi tahmin edilemez. Kolesterol poliplerinin kendileri büyümezler, nadiren biriken kolesterol miktarına bağlı olarak büyüyormuş gibi görünebilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise mutlaka boyut açısından takip edilmelidir. Gerçek safra kesesi polipleri özellikle 10 mm’ yi geçtiklerinde kanserleşme potansiyelleri fazladır. Bu nedenle 10 mm’yi geçen safra kesesi polipleri ameliyat ile tedavi edilmelidir. Ultrason ile safra kesesi poliplerinin boyut takibi kolaylıkla yapılabilir. Seri takiplerde büyüdüğü izlenen polipler için de ameliyat düşünülmelidir. 

    Safra Kesesi Poliplerinin Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

    Gerçek safra kesesi poliplerinin cerrahi dışında bilinen bir tedavisi yoktur.

    Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen yok olabilirler. 

    Safra Kesesi Polipleri Tedavileri

    Safra Kesesi Polipleri Nasıl Tedavi Edilir?

    Safra kesesi poliplerinin çoğunda takip yeterlidir. Büyük çoğunluğu sessiz şekilde kalır ve herhangi bir problem oluşturmazlar. Fakat 1 cm üzerinde olan poliplerin kanserleşme potansiyeli artmaktadır. Kanserleşme potansiyeli olduğu düşünülen safra kesesi polipleri büyük çoğunlukla  laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı ile tedavi edilirler. Ameliyatın kapalı yapılmasına engel olan nadir durumlarda ameliyat açık cerrahi ile yapılabilir.

    Safra Kesesi Polipleri Nasıl Yok Edilir?

    Gerçek safra kesesi poliplerinin cerrahi dışında bilinen bir tedavisi yoktur. Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen yok olabilirler. 

    Safra Kesesi Polipleri Kendiliğinden Geçer mi?

    Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen kendiliğinden yok olabilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise kendiliğinden yok olmaz.

    Safra Kesesi Polipleri Belirtileri?

    Safra kesesi poliplerinin çoğu herhangi bir belirti oluşturmazlar ve tesadüfen saptanırlar. Bazı durumlarda şişkinlik, karın ağrısı, bulantı, hazımsızlık, sırt ağrısı, safra kesesi iltihabı gibi şikayetlere neden olabilirler.

    Safra Kesesi Polipleri Mide Bulantısı Yapar mı?

    Safra kesesi polipleri özellikle safranın akışına engeol olabilecek yerleşimdeyseler bulantı yapabilirler.

    Safra Kesesi Polipleri Sırt Ağrısı Yapar mı?

    Safra kesesi polipleri oldukça nadir olarak bir şikayete neden olurlar. Bu belirti sırt ağrısı olabilir.

    Safra Kesesi Polipleri Şişkinlik Yapar mı?

    Safra kesesi polipleri genellikle bir şikayete neden olmazlar. Nadiren şişkinlik şikayetinin nedeni olabilirler.

    Safra Kesesi Polipleri Ağrı Yapar mı?

    Safra kesesi polipleri genellikle bir şikayete neden olmazlar. Bazen safra kesesi iltihabı ile ilişkilidirler, özellikle böyle durumlarda ağrının nedeni olabilirler.

    Yorum Yap

    Hasta Görüşleri

    Op. Dr. Çetin ALTUNAL

    20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.