Dil Seçiniz
Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit Belirtileri Nedir? Apandisit Nerededir?

Neredeyse her yaştan insanın karşılaştığı ciddi rahatsızlıklardan birisi olan apandisit; şiddetli ağrı ile kendisini gösterir. En kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Bilhassa apsenin kana karışması halinde kişinin hayati tehlikesi söz konusu olur. Apandisit; bakteriyel kaynaklı olarak ortaya çıkar. Patlamadan alınması şarttır. 

Apandisit Nedir?

Birçok kişinin aklında apandisit nedir sorusu bulunuyor. Apendiks adı verilen körbağırsağın iltihaplanması olarak tanımlanabilecek bir hastalıktır. Apendiks; ince ve kalın bağırsağın birleştiği bölgede yer alır. Kalın bağırsağın uzantısı olarak dikkat çeker. Bir eldiven parmağını andıran organdır. Beş ila 15 cm uzunluğundadır. Bunun yanı sıra, dıştan dışa çapının da 3-6 mm olması söz konusudur. 

Apandisit patlamasında iltihap karın bölgesine yayıldığı takdirde septik şok adı verilen ciddi bir durum söz konusu olur. Bir başka deyişle, ciddi bir hayati tehlikeye rastlanır. Bu yüzden, apandisit teşhisi konulan vakalarda vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. 

Apandisit Belirtileri 

Apandisit belirtileri; her yaştan insan tarafından bilinmelidir. Aşağıdaki belirtilerden muzdarip olan kişilerin bir an önce harekete geçmeleri gereklidir. 

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İştahsızlık
  • Ağız ve dil çevresinde kuruluk
  • Sindirimde güçlük yaşama
  • Kabız veya ishal
  • Yüksek ateş
  • Kalbin hızlı atması
  • Gaz çıkarma, dışkı çıkarırken zorlanma, tuvaletini yaparken ağrı hissetme
  • Karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında oluşan hassaslık durumu, kişiyi iki büklüm haline getiren ve bıçak saplanmasına benzeyen ciddi bir ağrı 
  • Söz konusu ağrının şiddetinin devamlı olarak artması
  • Hamile kadınlarda apandisit ağrısının yan veya arka bölgede görülmesi

Apandisit; kendisini yukarıdaki belirtilerle gösteren ciddi bir rahatsızlıktır. Bu belirtilerden bir veya birkaçı ile ortaya çıkabilir. Ancak, bilhassa mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi belirtilerin ciddiye alınmaması söz konusudur. Hamile kadınlar; gebelik döneminin bir gereği olarak iştahsız olduklarını veya mide bulantısı ya da kusma gibi hususlarla karşılaştıklarını düşünürler. Karın ağrınız varsa, nedeni ortaya konulmadan ağrı kesici almanız tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle karın ağrınız varsa muayene olmanız oldukça önemlidir.

Apendikste oluşan herhangi bir tıkanıklık yüzünden organ içerisinde normale kıyasla daha çok bakteriye rastlanır. Söz konusu tıkanıklık; aynı zamanda basınç artışını meydana getirir. Bu yüzden, kan damarları sıkışır. Sıkışan damarlar; çok ciddi bir sorun olarak dikkat çeker. Çünkü, kan akışına engel olmaları ve kangrene sebebiyet vermeleri söz konusudur. Apendiksin kangren sebebiyle koptuğu hallerde kalın bağırsakta yer alan dışkının karın bölgesini doldurmasına rastlanır. Bunun yanı sıra, enfekte olan apendiks; sızdırma yaptığı takdirde apse oluşumuna sebebiyet verebilir.

Sonuç olarak, karın bölgesinin hemen alt kısmında anormal bir ağrıya rastlayan kişilerin vakit kaybetmeden kontrole gitmeleri gereklidir. 

Apandisit Ağrısı Nasıl Olur?

Apandisit ağrısı; insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek türden bir ağrıdır. Karın ağrısının yanı sıra kusma ve mide bulantısı gibi belirtiler söz konusudur. Apandisit ağrısı; ilk olarak göbek çevresinde başlar. Ardından, karnın sağ alt bölgesine sıçrar. Rahatsız edici bir ağrı olmakla beraber şiddeti sürekli artar. Bunun yanı sıra, hasta; anormal seviyede bir iştahsızlık yaşayabilir. Son olarak, kusmanın da ağrıyla beraber ortaya çıkabilen bir durum olduğundan bahsetmek gerekir.

Birçok kişinin aklında apandisit ağrısı nasıl ayırt edilir sorusu bulunuyor. Bu noktada, karnın sağ alt kısmında elle bastırıldığında oluşan hassaslık dikkat çekicidir. Bıçak saplanması şeklindeki bir ağrı olarak tarif edilebilir. Bunun yanı sıra, kişiyi acıdan iki büklüm pozisyona sokması söz konusu olabilir. 

Apandisit ağrısı, genellikle karnın sağ alt kısmında yoğunlaşan keskin bir ağrı olarak başlar ve zamanla artar. Ağrı, tipik olarak hafif bir rahatsızlıktan şiddetli bir ağrıya kadar değişebilir. Apandisit ağrısı belirtileri şunları içerebilir:

  • Karnın sağ alt kısmında şiddetli ağrı veya keskin bir rahatsızlık hissi
  • Ağrı, diğer bölgelere yayılmaz ve tek bir bölgede yoğunlaşır
  • İştah kaybı
  • Bulantı ve kusma
  • Ateş ve titreme
  • Hafif karın şişliği
  • Gaz veya kabızlık
  • İdrar yaparken zorlanma hissi

Apandisit ağrısı, genellikle ağrı başladıktan sonra birkaç saat içinde daha şiddetli hale gelir. Ağrı, yürüme veya öksürme gibi hareketlerle artabilir ve yatma pozisyonunda rahatlamaya meyillidir. Apandisit ağrısı, semptomlarının ciddiyetine ve diğer faktörlere bağlı olarak, hafif bir rahatsızlık veya şiddetli bir ağrı olarak hissedilebilir.

Apandisit ağrısı belirtileri yaşarsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Apandisit, zamanında tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle semptomlarınızın ciddiyeti hakkında bir uzmana bilgi vermek önemlidir.

Apandisit Nerededir?

Apandisit Nerededir?

Apandisit, karnın sağ alt kısmında yer alan bir organdır. Bu organda bir enfeksiyon veya iltihaplanma meydana geldiğinde, apandisit ağrısı olarak bilinen şiddetli karın ağrısı ve diğer semptomlar ortaya çıkabilir.

Apandisit, kalın bağırsağın sonuna yakın, çıkan kolondan başlayarak inen kolonun önünde bulunan küçük bir tüp şeklindedir. Apandisitin tam olarak ne işe yaradığı bilinmemektedir, ancak vücudun bağırsaklardaki zararlı bakterileri yok etmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Apandisit ağrısı, genellikle karnın sağ alt kısmında yoğunlaşan keskin bir ağrı olarak başlar ve zamanla artabilir. Ağrı genellikle karnın diğer bölgelerine yayılmaz ve yemek yemek veya tuvalete gitmek gibi aktiviteler sırasında artabilir. Diğer semptomlar arasında iştah kaybı, bulantı, kusma, ateş, hafif karın şişliği ve gaz gibi sorunlar yer alabilir.

Bu sorunla karşılaşmak istemeyen kişilerin aklında apandisit nerede sorusu yer alıyor. Apendiks; ortalama 9 cm uzunluğundadır. Son derece küçük ve ince bir kese olarak kendisini gösterir. Gövdenin sağ alt tarafında yer alması; ayırt edici bir özelliğidir. Apendiks; kör çıkışlı bir kesedir. Sindirim sisteminin bir parçası olarak bilinen kalın bağırsağa bağlı girişi ile dikkat çeker. 

Apandisit, karın boşluğunun sağ alt kısmında bulunan bir organdır. Daha spesifik olarak, apandisit, kalın bağırsağın sonunda bulunan ve çıkan kolondan başlayarak inen kolonun önünde bulunan küçük bir tüp şeklindedir. Bu nedenle, apandisit ağrısı genellikle karnın sağ alt kısmında yoğunlaşan keskin bir ağrı olarak hissedilir.

Apandisit Kimlerde Görülür?

Apandisit; her yaştan insanı etkileyen bir hastalık olmakla genellikle 10 ila 30 yaş arasındaki insanları etkiler. 

Apandisit Teşhisi Nasıl Konur?

Kişinin doktor tarafından fiziki muayenesi gerçekleştirilir. Bilhassa karın bölgesinde hassasiyet ve ağrı söz konusu olduğu durumlarda kişinin apandisitten şüphelendiğini söylemek mümkündür. Bu noktada, apandisite sebep olan bakteriyel enfeksiyon olup olmadığını anlamak adına kan sayımı testi talep edilir. Fakat, yine de apandisiti doğrudan teşhis edebilecek herhangi bir kan testinin olmadığını söylemek gerekir. Mümkünse ultrasonografi ve gerekirse bilgisayarlı tomografi ile apendiks görülerek bu bölgede iltihabi bir sürecin olup olmadığı ve bu ağrıyı yapabilecek diğer problemlerle ayırıcı tanının yapılması mümkün olabilir. 

Apandisit Tedavisi Nasıl Olur?

Bu sorun ile karşılaşma ihtimali olan insanlar; apandisit tedavisi hakkında araştırma yapıyorlar. Bu noktada, bağırsakta tıkanma veya delinmenin olmadığı hallerde apandisitin yalnızca antibiyotiklerle tedavi edildiği söylenebilir. Fakat, ameliyatsız tedavinin birtakım riskleri vardır. Rutin tedavi cerrahidir.

Apandisit tedavisi; hem çocuklarda hem de yetişkinlerde cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir. Bir başka deyişle, açık ya da kapalı yöntem ile ameliyat yapılması söz konusudur. Genellikle 1 gece hastanede yatacağınız, ertesi gün taburcu olabilieceğiniz ve problemin kalıcı olarak çözülebileceği bir hastalıktır.

Apandisit Ameliyatı 

Apandisit ameliyatı; Söz konusu ameliyat sırasında hastanın apandisiti alınır. Ameliyat; karın içinde ciddi bir enfeksiyon ile karşılaşılmazsa ortalama 30-40 dakika sürer. Bunun yanı sıra, hastanın hastanede bir gece kalması istenir.

Hasta; ameliyatın ardından ortalama 12 saat içerisinde ayağa kalkar. Ertesi günde normal hayatına dönebilir. Tanının geç konulması, apendiksin patlamış olması ya da karın içinde enfeksiyonla karşılaşılması tedavi sürecini ve günlük hayata dönüş sürecini uzatabilir.

Yorum Yap

Hasta Görüşleri

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

20.05.1980 tarihinde Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’ da tamamladı. Lise eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’ nda matematik ve kimya dallarında okulunu temsil etti. Daha sonra Uludağ ve Kırıkkale üniversitelerinde eğitimini tamamlayarak genel cerrahi uzmanı oldu. Eğitim sürecinde üst ve alt GİS endoskopisi (özefagogastroduodenoskopi ve kolonoskopi), laparoskopi (kapalı ameliyat teknikleri), yoğun bakım, yanık ve deney hayvanları gibi konularda ayrıca eğitim aldı. Türk Cerrahi Derneği, Dahili ve Cerrahi Yoğun Bakım Derneği üyelikleri bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Muş Devlet Hastanesi (zorunlu hizmet), Özel Duygu Hastanesi ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalıştığı bazı kurumlardır.